Πόσο θα κοστίσει το Brexit;

Τις επόμενες ημέρες, ελπίζει πως θα είναι σε θέση να ενημερώσει την Ε.Ε, αναφορικά με τους οικονομικούς όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση, δήλωσε σήμερα επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε για το Brexit.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας στο Συνέδριο Ασφαλείας του Βερολίνου, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, παρά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Βρετανία συμφώνησε να καταβάλει μεγάλο μέρος του ποσού που ζητά η Ε.Ε για να διευθετήσει το λογαριασμό του διαζυγίου. Ωστόσο, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Άλλωστε στις 4 Δεκέμβρη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Στην συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί ξανά το οικονομικό ζήτημα του διαζυγίου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, η πλευρά των Βρυξελλών εκτιμά πως το συνολικό κόστος του Brexit κυμαίνεται γύρω στα 50 με 60 δισ ευρώ. 

Ωστόσο η Βρετανική πλευρά υπολογίζει το συνολικό κόστος γύρω στα 40 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το τελικό ποσό θα κυμανθεί ανάμεσα σε 45 και 55 δισ. ευρώ, ανάλογα με το πως η κάθε πλευρά υπολογίζει το Brexit ανάλογα με την προσυμφωνημένη μεθοδολογία. Παρά το γεγονός ότι καμία συμφωνία δεν υπάρχει αν δεν ανακοινωθεί, πηγές αναφέρουν πως από την στιγμή που καθορίστηκε το ποσό, μένουν δύο εμπόδια μόνο για την διευθέτηση του προβλήματος στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 14-15 Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ