Ευρώπη και Βρετανία τα βρήκαν στο λογαριασμό

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Τέλεγκραφ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία έφτασαν σε συμφωνία για τον αποκαλούμενο “λογαριασμό του Brexit” ανοίγοντας την πόρτα σε “ξεκλείδωμα” των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών τον Δεκέμβριο. 

Πηγές και των δύο πλευρών επιβεβαιώνουν μια συμφωνία επί της αρχής, σχετικά με την διεκδίκηση από την μεριά της Ευρώπης 60 δισ. ευρώ, πριν την κρίσιμη συνάντηση την επόμενη Δευτέρα ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ. 

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας οι όροι συμφωνήθηκαν σε συνάντηση στις Βρυξέλλες της περασμένη εβδομάδα μετά από έντονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις του  Όλιβερ Ρόμπινς που είναι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας για το Brexit.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ποσό θα κυμανθεί ανάμεσα σε 45 και 55 δισ. ευρώ, ανάλογα με το πως η κάθε πλευρά υπολογίζει το Brexit ανάλογα με την προσυμφωνημένη μεθοδολογία. Παρά το γεγονός ότι καμία συμφωνία δεν υπάρχει αν δεν ανακοινωθεί, πηγές αναφέρουν πως από την στιγμή που καθορίστηκε το ποσό, μένουν δύο εμπόδια μόνο για την διευθέτηση του προβλήματος στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 14-15 Δεκεμβρίου. 

Αυτά δεν είναι άλλα από τον καθορισμό του ρόλου του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με τα δικαιώματα των 3,3 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών που θα συνεχίσουν να διαμένουν στην Βρετανία μετά το Brexit και την συνεχιζόμενη διένεξη μεταξύ Λονδίνου και Δουβλίνου προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή ενός “σκληρού” διαχωρισμού ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Η Βρετανική πρόταση και για τα τρία θέματα (χρέος, δικαιώματα πολιτών Βόρεια Ιρλανδία) αναμένεται να παραδοθεί από την Τερέζα Μέι στις 4 Δεκεμβρίου για να επιτρέψει στην πλευρά της Ευρωπαϊκής ένωσης να κάνεις τις συστάσεις του για “επαρκή πρόοδο” στη συνάντηση στις 13 Δεκεμβρίου. 

Παρόλο που το το ακριβές μέγεθος της πληρωμής δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποχώρησης της Βρετανίας, η βρετανική πλευρά ήταν πρόθυμη να πληρώσει 40 δισ. ευρώ, ενώ από την μεριά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να συμφώνησε σε μείωση των απαιτήσεων της, σε μια κίνηση βοήθειας προς την βρετανίδα πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει την ολοένα και πιο σκληρή στάση της εσωτερικής της αντιπολίτευσης και με τη σειρά της η Τερέζα Μέι φέρεται να συμφώνησε στην πλειοψηφία των αιτημάτων της ΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ