Εμπόδια και κρίσιμα ζητήματα στον πρώτο κύκλο επαφών με τους θεσμούς

Ξεκίνησαν από το πρωί οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών. Από το πρωί η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο βρίσκονταν στο ξενοδοχείο στο οποίο πραγματοποιούνται οι συναντήσεις με τους θεσμούς.  Ο πρώτος οργανωτικός γύρος επαφών διήρκεσε κάτι λιγότερο από μια ώρα και πλεόν στο τραπέζι βρίσκεται το θέμα της ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείου Εργασίας, τα θέματα που σχετίζονται με τα εργασιακά έχουν ήδη συμφωνηθεί. Ωστόσο, σε προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση, παρουσία της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Θεανώς Φωτίου, αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα των κοινωνικών επιδομάτων και της μνημονιάκης υποχρέωσης για εξορθολογισμό τους καθώς και το ζήτημα του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Βασικότερος στόχος των διαπραγματεύσεων είναι ο προγραμματισμός των επόμενων ημερών με βασικό σενάριο την ολοκλήρωση των κειμένων της τεχνικής συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση μετείχε σύσσωμη η διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, της Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, του  υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκου, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και άλλων στελεχών της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως αύριο είναι μια σημαντική μέρα, καθώς θα ανοίξει το μεγάλο ζήτημα των  ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι οποίοι έχουν ειδική σημασία για τους Θεσμούς

Γενικότερα, δεδομένων των εξελίξεων, το κρισιμότερο ζήτημα είναι η σταθερότητα των τραπεζών κάτι που βάλλεται από τα NPLs και το ζήτημα αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Οι Θεσμοί που έφτασαν χθες στην Αθήνα έχουν πολιτική εντολή από το ΕuroWorking Group (που συνεδρίασε με τη μορφή γεύματος εργασίας χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες) κι αυτό που επιχειρείται είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) πριν το Eurogroup της Δευτέρας.

Ωστόσο καθίσταται σαφές πάντως ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο δεν σημαίνει και πολιτική συμφωνία καθώς θα πρέπει να μεσολαβήσουν μία σειρά από εφαρμοστικές πράξεις και νομοθεσίες που θα καλύπτουν τα 100 περίπου προαπαιτούμενα από την πλευρά των Θεσμών της ευρωζώνης και τα άλλα περίπου 20 προαπαιτούμενα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ