Ανοίγει σήμερα ο κύκλος συναντήσεων κυβέρνησης και θεσμών

Ξεκινά σήμερα ο νέος γύρος συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Το σημερινό πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών, όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, διαμορφώνεται ως εξής:

Στις 10.30 πμ θα γίνει η εναρκτήρια συνάντηση. Στις 12 μμ, θα ακολουθήσει συνάντηση με θέμα τα ενεργειακά.

Προσδοκία τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των θεσμών είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το ερχόμενο Σάββατο.

Τα δύσκολα θέματα της διαπραγμάτευσης εντοπίζονται σε ενέργεια, αποκρατικοποιήσεις, πολυτεκνικά επιδόματα και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ώστε να κλείσει μέσα στην εβδομάδα η πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση.

Για τα τέσσερα μεγάλα ανοιχτά θέματα φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά υποχώρησε αρκετά για να έχει συμφωνία.

Συγκεκριμένα στο θέμα της πώλησης λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ που παράγουν το 40% του δυναμικού της επιχείρησης μετά από σύμφωνη γνώμη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού θα πουληθούν σε ιδιώτες οι μονάδες στο Αμύνταιο στη Φλώρινα μαζί με άδεια για κατασκευή και δεύτερης μονάδας στην ίδια περιοχή καθώς και σύγχρονες οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4. Επίσης θα δοθούν στους επενδυτές και τα ορυχεία λιγνίτη που τροφοδοτούν με καύσιμο τις μονάδες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα (Βεύη, Αχλάδα, Κλειδί).

Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά την Τετάρτη 29 του μήνα υπάρχει εκ των προτέρων δέσμευση για μαζικές πράξεις πρώτα για δάνεια κακοπληρωτών και στη συνέχεια και των υπολοίπων ώστε να καλυφθεί η καθυστέρηση στην εκκαθάριση κόκκινων δανείων.

Στις αποκρατικοποιήσεις αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για κλείσιμο του θέματος του Ελληνικού πριν το τέλος του χρόνου αλλά και πλήρη λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων στις αρχές του 2018 ενώ προχωρά και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση διαχείρισης της Εγνατίας.

Πιο δύσκολο θέμα είναι η αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς τα 260 εκατ. ευρώ που φέρεται να έχει ως εξοικονόμηση από την ανασκόπηση δαπανών είναι αβέβαιο αν καλύπτει τη χρηματοδότηση εκτός των πολυτεκνικών και άλλων επιδομάτων που βρίσκονται υπό επανεξέταση όπως τα αναπηρικά, τα επιδόματα κατοικίας και τα μεταφορικά.

Στόχος της κυβέρνηση είναι να υπάρξει πρόοδος ώστε οι θεσμοί να εισηγηθούν πολιτική συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 4 του μήνα ώστε να οριστεί και η δόση που θα πάρει η Ελλάδα με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ