Η Black Friday πέρασε, ετοιμαστείτε για την CYBER MONDAY!

Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς Black Friday; Στη δεύτερη χρονιά της η Black Friday άφησε πίσω της ικανοποιημένους και καταναλωτές και καταστηματάρχες. Είναι γεγονός ότι η Παρασκευή που πέρασε, ήταν μια αρκετά τονωτική ένεση στα καταστήματα, με το σύνολο σχεδόν όσων συμμετείχαν να κάνουν λόγο για ιδιαίτερα αυξημένα κέρδη, ενώ και οι καταναλωτές αγκάλιασαν την ημέρα, γεμίζοντας τα καταστήματα από νωρίς, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα προϊόντα τεχνολογίας. 

Και τώρα που πέρασε η Black Friday, ετοιμαζόμαστε για την Cyber Monday, άλλη μια μέρα προσφορών που μας έρχεται κι αυτή από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Η Cyber Monday είναι η Δευτέρα μετά την Μαύρη Παρασκευή αλλά δεν είναι τόσο παλιά όσο αυτή, και δε θα μπορούσε άλλωστε. Η Cyber Monday, όπως αφήνει το όνομα της να φανεί, αφορά τα ηλεκτρονικά καταστήματα και ξεκίνησε να “γιορτάζεται” το 2005. 

Αντίθετα όμως με τον Αμερικάνικο τρόπο, στην Ελλάδα φέραμε τη “γιορτή” στα μέτρα μας και μπορεί να λέγεται Cyber Monday αλλά θα κρατήσει όλη την εβδομάδα. Διοργανώνεται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A) και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. 

Την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο GR.EC.A., υπερδιπλασιάστηκε -σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά- η συμμετοχή των ηλεκτρονικών καταστημάτων, τα οποία ξεπέρασαν στο σύνολο τα 250. Υπήρξε, επίσης, ιδιαίτερα θετική αποδοχή από τους online καταναλωτές, αφού καταγράφηκε συγκριτική αύξηση του τζίρου κατά 69,59% την συγκεκριμένη εβδομάδα σε σχέση με την αντίστοιχη του 2015, καθώς και αύξηση κατά 28,17% σε σύγκριση με την προηγούμενη ημερολογιακά εβδομάδα (24 – 30 Νοεμβρίου). 

Στην Ελλάδα η Cyber Monday εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2013 και κάθε χρόνο όλο και πιο πολλά καταστήματα συμμετέχουν στην εβδομαδιαία γιορτή του ηλεκτρονικού εμπορίου, με προσφορές που φτάνουν έως και το 70%. 

 

Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις αυτές, Black Friday και Cyber Monday είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους καταναλωτές και δίνουν μια αρκετά αποτελεσματική τόνωση στα καταστήματα. Αυτό που πρέπει να δούμε, σε βάθος χρόνου ίσως, είναι αν αυτές οι ειδικές μέρες αφαιρούν τον τζίρο από τα Χριστούγεννα, ή δρουν επικουρικά με αυτά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ