Πάνω στα απόβλητα θα κάνουν σκι οι Δανοί

Στην Κοπεγχάγη οι κάτοικοι είναι ενθουσιασμένοι περιμένοντας 2 εγκαίνια που αναμένεται να δώσουν πρόσθετη αίγλη στην πόλη. Το ένα είναι το Noma 2.0 που με το αστέρι Michelin που έχει θα δώσει άλλο αέρα στην γαστρονομική ζωή της πόλης και το άλλο είναι η καινούργια μονάδα διαχείρισης αποβλήτων και ενέργειας ακριβώς στην καρδιά της πόλης. 

Όχι δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια, ούτε έχασαν ξαφνικά το μυαλό τους στην Δανία. Η μονάδα αποβλήτων, που είναι γνωστή ως Amager Bakke ή ARC ( από το επίσημο όνομα της CopenHill Amarger Resource Center), το καλοκαίρι που θα είναι έτοιμη θα είναι η μονάδα με την πιο αποτελεσματική καύση αποβλήτων και παραγωγής ενέργειας στον κόσμο. 

Επιπρόσθετα, στην οροφή της θα κατασκευαστεί μια τεχνητή πίστα σκι, ένα μικρό πάρκο με δέντρα και το ψηλότερο πάρκο αναρρίχησης στον κόσμο. Όλο αυτό θα περιβάλλεται από ένα εκτεταμένο χώρο αναψυχής με θαλάσσια σπορ, γήπεδα ποδοσφαίρου, ακόμα και μια πίστα καρτ. 

Πέρυσι η πόλη παρουσίασε μια διαδρομή 13 χιλιομέτρων γύρω από το λιμάνι, που συνδέει τους πρώην βιομηχανικούς οδούς με πράσινους ποδηλατόδρομους,γέφυρες, μικρά μουσεία και αίθουσες τέχνης και εστιατόρια. Όλα αυτά δημιουργούν μια αυτονόητη απάντηση στην ερώτηση “Είναι πάντα βαρετή η αστική βιωσιμότητα;”.

Παρά το γεγονός ότι η ARC λειτουργεί στην περιοχή από το 1970, η εταιρεία ζήτησε προσφορές για τον σχεδιασμό ενός νέου τύπου χώρου διαχείρισης αποβλήτων που δε θα επικεντρώνεται μόνο στην κύρια λειτουργία του, αλλά θα έχει ενεργό συμμετοχή στην προώθηση της αναψυχής στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα θα ξεχώριζε για την αρχιτεκτονική του. 

Το σχέδιο που νίκησε  είναι αυτό που είχε την πίστα σκι στην οροφή και είναι σχεδιασμένο από την Δανέζικη αρχιτεκτονική εταιρεία Bjarke Ingels Group (BIG). Οι πιο πολλές προτάσεις είχαν τοποθετήσει κήπο και χώρο πρασίνου στην οροφή, όμως η πίστα σκι κέρδισε την προτίμηση της επιτροπής επιλογής. 

Η πίστα σκι υπό κατασκευή. Στο βάθος φαίνονται οι ανεμογεννήτριες που βρίσκονται στον κόλπο
Η πίστα σκι υπό κατασκευή. Στο βάθος φαίνονται οι ανεμογεννήτριες που βρίσκονται στον κόλπο

Η νέα μονάδα θα είναι σε θέση να παράγει 25% περισσότερη ενέργεια από το υπάρχων εργοστάσιο με την ίδια ποσότητα αποβλήτων και θα τροφοδοτήσει με θερμότητα 160.000 νοικοκυριά σε όλη την Κοπεγχάγη. Η τεχνολογία που τροφοδοτεί το εργοστάσιο το κάνει το πιο αποδοτικό εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στον κόσμο, ενώ επιτρέπει την ευελιξία για τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας.

Δεν είναι μόνο το εξωτερικό του ARC που το κάνει να ξεχωρίζει. Το εσωτερικό του επίσης είναι φτιαγμένο για να κάνει τη ζωή των εργαζόμενων όσο πιο εύκολη γίνεται, με την σχεδίαση του να επιτρέπει να εισέρχεται στο εσωτερικό η μέγιστη ποσότητα ηλιακού φωτός που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Γι’ αυτό φροντίζουν τεράστιοι υαλοπίνακες σε συγκεκριμένες περιοχές, που διακόπτουν τη συνέχεια των τούβλων που κυριαρχεί στον εξωτερικό σχεδιασμό. 

Η μονάδα διαχείρισης αποβλήτων δε προσφέρει μόνο διασκέδαση και χαλάρωση στους κατοίκους της πόλης, ούτε η αποδοτικότητα της μετριέται μόνο από την ενέργεια που παράγει. Το ARC προσφέρει και με άλλο έναν τρόπο στην τοπική οικονομία, αφού υπολογίζεται πως περίπου 57.000 επισκέπτες θα περάσουν από τις εγκαταστάσεις του, αφού ο τοίχος αναρρίχησης και η πίστα σκι (το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Δανία) θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον όλης της χώρας. 

Η εταιρεία απευθύνθηκε ακόμα και στο kickstarter ολοκληρώνοντας μια επιτυχημένη καμπάνια, για την ενσωμάτωση στην καμινάδα του εργοστασίου ενός ειδικού μηχανισμού ο οποίος θα απελευθερώνει ένα δαχτυλίδι ατμού για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπεται από το εργοστάσιο, σε μια προσπάθεια όχι να καλύψει την μόλυνση, αλλά σαν μια ανακοίνωση των δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες της πόλης. 

Η καμινάδα θα βγάζει ένα δαχτυλίδι καπνού για κάθε τονο Co2 για να ενημερώνει τους πολίτες
Η καμινάδα θα βγάζει ένα δαχτυλίδι καπνού για κάθε τονο Co2 για να ενημερώνει τους πολίτες

“Είναι μέρος της ολοένα αυξανόμενης εκπαίδευσης της ευαισθητοποίησης των πολιτών” λέει ο Sune Scheibye ,υπεύθυνος επικοινωνίας του εργοστασίου, “τι συμβαίνει με τα απόβλητα που παράγουν οι πολίτες; θέλουμε να επισημάνουμε και να εξηγήσουμε πως τα απόβλητα χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, όπως η ανακύκλωση και φυσικά η παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας”.

Ο συνδυασμός τεχνολογίας και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στην δημιουργία βιώσιμων και ανθρώπινων πόλεων, όπως στο CopenHill, είναι μια προσέγγιση που θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο για τις πόλεις του μέλλοντος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ