Σε καθεστώς “επιλεκτικής χρεοκοπίας” η Βενεζουέλα

Σε “ναυάγιο” κατέληξαν οι συζητήσεις Βενεζουέλας και πιστωτών για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με αποτέλεσμα η χώρα να μην καταφέρει να αποπληρώσει ομόλογα 200 εκατ. δολ. που έληγαν χθες. Αυτό είχε ως συνέπεια ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poors να κηρύξει την Βενεζουέλα σε κατάσταση  “selective default” (επιλεκτική χρεοκοπία).

Σημειώνεται πως ο S&P είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά ότι η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έλαβε αυτή την απόφαση καθώς χθες παρήλθε η περίοδος χάριτος 30 ημερών που είχε δοθεί στο Καράκας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ ενδέχεται να έχει οδυνηρές συνέπειες για την χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική ηλεκτρική εταιρεία της Βενεζουέλας Electricidad de Caracas έχει ήδη κηρυχθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας από τους οίκους Fitch και Moodys καθώς τις προηγούμενες μέρες δεν κατόρθωσε να προβεί στην πληρωμή του ομολογιακού δανείου ύψους 650 εκατ. δολαρίων.

“Ναυάγιο” στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης  – πιστωτών

Η ετυμηγορία της S&P ήρθε μετά το χθεσινό αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ξένων πιστωτών με την κυβέρνηση Μαδούρο στο Καράκας, ενώ ήδη οι πιέσεις είχαν ενταθεί καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την απόφαση της να επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα.

Η κυβέρνηση ωστόσο έκανε λόγο για μια “επιτυχή” συνάντηση, σε μια ανακοίνωσή της που αναμεταδόθηκε τη Δευτέρα από την δημόσια τηλεόραση VTV. Δεν διευκρινίστηκε αν και ποιες προτάσεις έγιναν όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Τάρεκ Ελ Αϊσάμι, ο οποίος προέδρευσε στη συνάντηση, διάβασε μια ανακοίνωση με την οποία το Καράκας κατήγγειλε πως οι κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι ΗΠΑ προκαλούν τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Σύμφωνα με τις αρχές 414 πιστωτές, ή το 91% εξ όσων διακρατούν δημόσιο χρέος της Βενεζουέλας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του σοσιαλιστή προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια οικονομική και πολιτική κρίση που δεν σταματά να βαθαίνει.

Όμως το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ανέφερε ότι κανένας από τους ξένους ομολογιούχους με τους οποίους ήλθε σε επαφή την περασμένη εβδομάδα δεν σκόπευε να πάει στο Καράκας.

Η Βενεζουέλα θέλει να αναδιαρθρωθεί ένα μέρος τουλάχιστον του εξωτερικού της χρέους, που υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 150 δισεκ. δολάρια, καθώς το αποθεματικό της σε συνάλλαγμα έχει συρρικνωθεί σε μόλις 9,7 δισεκ. δολάρια ενώ πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,47 δισεκ. δολαρίων ως τα τέλη της χρονιάς και κατόπιν 8 δισεκ. δολαρίων το 2018.

“Δεν θα γίνει ποτέ στάση πληρωμών” διαμηνύει ο Μαδούρο

Την Κυριακή ο Νικολάς Μαδούρο εμφανίστηκε ανυποχώρητος. “Υπολογίζουν στο ότι η Βενεζουέλα θα κηρύξει στάση (πληρωμών). Ποτέ! Στάση πληρωμών δεν θα γίνει ποτέ στη Βενεζουέλα”, είπε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. “Τώρα η στρατηγική μας είναι να επαναδιαπραγματευτούμε και να αναχρηματοδοτήσουμε όλο το χρέος”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η κήρυξη στάσης πληρωμών θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο την ύφεση που έχει μειώσει κατά 36% το ΑΕΠ της Βενεζουέλας μέσα σε τέσσερα χρόνια και θα απέκλειε την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PDVSA από τις αγορές, ενώ θα την εξέθετε σε προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον της και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και θυγατρικών της στο εξωτερικό.

Άλλοτε μια από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Βενεζουέλα υπέστη τεράστιο πλήγμα από την πτώση της τιμής του αργού.

 

Οι κυρώσεις της ΕΕ

Η διεθνής κοινότητα εντείνει στο μεταξύ την πίεση στην κυβέρνηση του Μαδούρο. Την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε ενέκριναν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Καράκας, συμπεριλαμβανομένου ενός εμπάργκο όπλων, εκφράζοντας την “ανησυχία” τους για την κατάσταση στη Βενεζουέλα και διαμηνύοντας ότι δεν σκοπεύουν να αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση.

Ενώ στα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ συγκάλεσαν μια άτυπη συνάντηση κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητηθεί η “ανησυχία” τους επειδή η Βενεζουέλα κατά την Ουάσινγκτον μετατρέπεται σε “βίαιο κράτος-διακινητή ναρκωτικών” και οδεύει σε “χρεοκοπία”, κάτι που “αποτελεί άμεση απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια”, σύμφωνα με την αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι. Από την πλευρά τους, η Βολιβία, η Ρωσία, η Κίνα και η ίδια η Βενεζουέλα απέρριψαν την κίνηση και μποϊκοτάρισαν τη συνάντηση κρίνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει και δεν πρέπει να έχει ρόλο στην κρίση στη Βενεζουέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ