emea business monitor

BETA Χρηματιστηριακή: Η επιφυλακτικότητα στον τραπεζικό κλάδο, κράτησε πίσω το ΧΑ

Οι 770 μονάδες αποδείχτηκαν πολύ σκληρές για να πέσουν με τους χαμηλούς τζίρους της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με ανάλυση της Beta Χρηματιστηριακής.

Η απροθυμία των αγοραστών να κινηθούν επιθετικότερα καθώς η επιφυλακτικότητα στον τραπεζικό κλάδο επέστρεψε δριμύτερη, είχε ευρύτερη διάχυση και σε μη τραπεζικές μετοχές. Με το υφιστάμενο μείγμα νέων και με την διαφοροποίηση -κυρίως λόγω αποτελεσμάτων κάποιων μη χρηματοοικονομικών εταιριών- ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να μην μπορεί να αλλάξει επίπεδα συνεχίζοντας για 5η συνεχόμενη εβδομάδα την κίνηση του εντός των συνήθων επιπέδων διαπραγμάτευσης.

Η ανασφάλεια που επικρατεί αναφορικά με το ύψος του λογαριασμού των λογιστικών προσαρμογών και του τεστ αντοχής στις τράπεζες εξακολουθεί να λειτουργεί ανασταλτικά στην ψυχολογία των επενδυτών με αποτέλεσμα η αγορά να κυριαρχείται από την τάση που επικρατεί στις τραπεζικές μετοχές.

Τα καλά αποτελέσματα γ’ τριμήνου των Ελληνικών Πετρελαίων, της Αεροπορίας Αιγαίου και της Coca Cola μάλλον πέρασαν απαρατήρητα στερώντας πιθανόν κάποιο δυνητικό ενδιαφέρον που θα βελτίωνε την γενικότερη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς. Ακόμα και νέα που θα μπορούσαν να τύχουν θετικότερης αντιμετώπισης και αφορούσαν τις τραπεζικές μετοχές (μείωση ELA, δηλώσεις EBA για νέα NPLs και διαχείριση του IFRS 9) φαίνεται να μην έχουν χρηματιστηριακό αντίκρισμα.

Σημείο αναφοράς αποτελεί πλέον η απόφαση των συμβολαιογράφων στην Γενική Συνέλευση στις 20 Νοεμβρίου για την αναστολή της απεργίας που έχει προκηρυχθεί έως το τέλος του έτους η οποία θα έδινε κάποιους βαθμούς εμπιστοσύνης στους Θεσμούς οι οποίοι έχουν το σχετικό θέμα ψηλά στην ατζέντα τους. Γεγονός είναι πάντως ότι τα αρνητικά νέα τυγχάνουν άμεσης τιμολόγησης όπως και η φημολογία η οποία δεν εδράζεται απόλυτα σε θεμελιώδη δεδομένα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης προσέκρουσε για τρίτη φορά από το Σεπτέμβριο και μετά στην ζώνη αντίστασης των 770 μονάδων χάνοντας μια ακόμα ευκαιρία ανοδικής διαφυγής. Θα ήταν εξαιρετικά απίθανο με τους τζίρους των 40 εκατ. ευρώ να επιτευχθεί μια δυναμική αλλαγή στα διαγραμματικά δεδομένα της αγοράς και ως εκ τούτου η αναδίπλωση προς τις 730 μονάδες ήρθε ως φυσικό επακόλουθο. Επισημαίνεται πάντως ότι παρά την ουδέτερη στάση των ταλαντωτών ο Τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται σε χαμηλά επτά μηνών  με ανοδικές αποκλίσεις που προμηνύουν ανοδική αντίδραση βραχυπρόθεσμα.

Τα «άσχημα» νέα για τους αγοραστές είναι ότι στην πρόσφατη καθοδική κίνηση διασπάστηκαν τόσο ο κινητός μέσος των 30 όσο και των 200 ημερών με τους δύο δείκτες να γυρίζουν σε θέση πώλησης. Βέβαια το φαινόμενο των συνεχών διασπάσεων και των διαδοχικών σημάτων δεν είναι νέο, το καλοκαίρι του 2016 ο Γενικός Δείκτης είχε παρόμοια συμπεριφορά σε μια παρατεταμένη αναμονή στα επίπεδα των 550 μονάδων. Η αναμονή επομένως λόγω των ισχνών τζίρων είναι το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα με τις τράπεζες να αποτελούν πλέον τον οδηγό για τάση, ρευστότητα και ψυχολογία.

Tο βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας θα γνωρίζουμε τι αλλαγές στον MSCI με ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών μετά τις σημαντικές ανακατατάξεις που παρατηρήθηκαν στις κεφαλαιοποιήσεις των εννέα μετοχών που συνθέτουν το σχετικό δείκτη. Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου πυκνώνουν γεμίζοντας το άδειο σχετικά καλεντάρι της αγοράς. Το απόγευμα της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου είναι σειρά της Motor oil να ανακοινώσει ένα δυνατό τρίμηνο ενώ το απόγευμα της Τρίτης 14 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με πιθανές ανακοινώσεις που θα αφορούν το προμέρισμα της χρήσης.

Το ίδιο απόγευμα ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει εννεάμηνο με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε VLTs αλλά και τα Monitor Games. Την Τετάρτη το πρωί είναι η σειρά της Μυτιληναίος να δώσει μια συνοπτική εικόνα του γ’ τριμήνου. Οι τράπεζες παίρνουν την σκυτάλη στις 16 Νοεμβρίου με την Eurobank να δίνει την πρώτη εικόνα των τάσεων που επικράτησαν στο γ’ τρίμηνο . Η Παρασκευή εκτός από τα αποτελέσματα της Grivalia Properties έχει και την λήξη της προτελευταίας σειρά παραγώγων για το 2017 στις 14:00 το μεσημέρι.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.