John Kerr: Μπορούμε ακόμη να ακυρώσουμε το Brexit

Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Theresa May  ο νόμος που καθορίζει τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. με την ακριβή ώρα και ημερομηνία εξόδου να είναι στις 29 Μαρτίου 2019, στις 23.00 GMT. Δηλαδή ακριβώς δύο χρόνια μετά την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας.

Ωστόσο το αντίπαλο στρατόπεδο δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες και επιμένει ότι το Brexit μπορεί να αποφευχθεί

«Δεν υποχρεούμαστε να αποχωρήσουμε μόνο και μόνο επειδή η May έστειλε την επιστολή της. Μπορούμε να αλλάξουμε γνώμη οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια της διαδικασίας αυτής”, είπε χαρακτηριστικά σήμερα ο John Kerr, μιλώντας σε εκδήλωση του Open Britain

Ο John Kerr δεν είναι τυχαίος. Την περίοδο 2002-’03, διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συντακτικής Συνέλευσης που ετοίμαζε το σχέδιο συντάγματος της Ε.Ε. Μάλιστα ο Kerr είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του Άρθρου 50 της Συνθήκης που διέπει τη διαδικασία εξόδου μιας χώρας από την Ένωση. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα ώστε να θεωρείται “αρχιτέκτονας” του συγκεκριμένου άρθρου.

“Εξακολουθούμε να έχουμε όλα τα δικαιώματα μιας χώρας-μέλους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να αλλάξουμε τη γνώμη μας”, είπε επίσης, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι το Brexit “θα είναι καταστροφή, χειρότερη μεν για τη Βρετανία, αλλά κακή για όλους”.

Σημειώνεται, πάντως, ότι για την ώρα ελάχιστοι βάζουν ανοιχτά το ζήτημα της αναστροφής της διαδικασίας εξόδου από την Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ