emea business monitor

Ντάισενμπλουμ: Θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται οι φόροι στην Ελλάδα

Την αισιοδοξία του για την τρίτη αξιολόγηση και την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισενμπλουμ στην κατάθεση του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. 

Οι εξελίξεις αυτές, όπως δήλωσε, έχουν αποτυπωθεί στο βελτιωμένο κλίμα στην αγορά, κάτι που επέτρεψε στην Αθήνα να βγει στις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2014.

“Έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για την τρίτη αξιολόγηση και το υπόλοιπο του προγράμματος”, σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ τόνισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν με τη λήξη του προγράμματος ή αμέσως μετά.

“Θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά τους επόμενους μήνες και χρόνια. Το Eurogroup έχει ενθαρρύνει την Ελλάδα να επιταχύνει τη δουλειά στις μεταρρυθμίσεις”, τόνισε.

Σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα η ανεργία

“Από την αρχή του τρέχοντος προγράμματος, στόχος ήταν η Ελλάδα να καταφέρει να ξανασταθεί στα πόδια της, για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της. Θέλαμε η ανάκαμψη της Ελλάδας να βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια. Όπως έχουμε μάθει μέσα στην κρίση, οι μη ρεαλιστικές υποθέσεις μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ. Παράδειγμα είναι η ανεργία στην Ελλάδα, που βρίσκεται στο 21%, σημείωσε. 

Η ανεργία υποχωρεί αλλά παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και απαιτούνται δράσεις”, τόνισε, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. 

Σε ότι έχει να κάνει με τις στην αγορά εργασίας, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι από τη μια πλευρά της εξίσωσης είναι τα εργασιακά δικαιώματα και από την άλλη, η ανάγκη διασφάλισης μιας σχετικής ευελιξίας, ώστε να παραμείνει ελκυστική.

Βελτίωση στην ανάπτυξη

Έχουμε περάσει σε νέα φάση στην Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη βελτίωση στην ανάπτυξη παρά την πτωτική αναθεώρηση σήμερα από την Κομισιόν. Πέρυσι δεν υπήρχε ανάπτυξη”, σημείωσε χαρακτηριστικά, στη δεύτερη τοποθέτησή του, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών. 

Πρέπει να υπάρξει συνέχεια των μεταρρυθμίσεων

Ο επικεφαλής του Eurogroup, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις και την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, λέγοντας “το τέλος του προγράμματος θα είναι σε κάθε περίπτωση του χρόνου. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση το αν θα προχωρήσουν περαιτέρω οι μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό μέτωπο, για βελτίωση της αγοράς εργασίας και περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας.

Η κρίσιμη καμπή είναι τον Αύγουστο του 2018. Τότε η Ελλάδα θα πρέπει να στέκεται στα πόδια της τόσο από χρηματοδοτικής άποψης όσο και από πλευράς πολιτικών. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι δεν θα ανατραπούν κάποιες μεταρρυθμίσεις.

Ελπίζω ότι θα υπάρχει ισχυρό κίνητρο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων”, σημείωσε.

Το χρέος είναι διαχειρίσιμο

“Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές, για να χτίσει καμπύλη επιτοκίων”, εκτίμησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Έχουμε ήδη κάνει δουλειά στη διαχειρισιμότητα του χρέους. Είναι σημάδι εμπιστοσύνης η έξοδος στις αγορές, αλλά δεν θα χρειαστεί να βγει πολλές φορές στις αγορές, είναι διαχειρίσιμες οι ανάγκες τα επόμενα χρόνια”, τόνισε.

Ανάγκη εξορθολογισμού των μισθών

“Το πάγωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει να κάνει με την αναγκαιότητα διόρθωσης των πολύ μεγάλων αυξήσεων στους μισθούς πριν την κρίση, που κατέστρεψαν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι προτεραιότητα, θα μπορεί να συμβεί με τη λήξη του προγράμματος”, σημείωσε.

Οι φόροι έχουν “γονατίσει” τους Έλληνες

“Οι φόροι είναι πολύ υψηλοί στην Ελλάδα -κάτι που θα μπορούσε να έχει και αντίστροφο αποτέλεσμα, οδηγώντας σε περισσότερη φοροδιαφυγή”, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ δεν παρέλλειψε να υπογραμμίσει πως θα πρέπει σταδιακά η επίσημη οικονομία να γίνει πιο ελκυστική για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. 

Υπάρχει αισιοδοξία για την τρίτη αξιολόγηση

Η τρίτη αξιολόγηση πάει πολύ καλά, μου το είπαν ακόμα και σήμερα οι θεσμοί. Βέβαια υπάρχουν πολλά προαπαιτούμενα αλλά είμαι αισιόδοξος. Είμαστε σε καλό δρόμο, για να προχωρήσουμε σε νέα εκταμίευση για την Ελλάδα στις αρχές του επόμενου έτους”, υπογράμμισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

“Μην ξεχνάτε τον μηχανισμό που συνδέει πιθανά μέτρα για το χρέος με την αναπτυξιακή προοπτική στην Ελλάδα. Θα ξεκινήσει η κουβέντα για αυτό τον μηχανισμό στις αρχές του έτους”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.