Σ. Αραβία: “Game of Thrones” για την διαδοχή του Βασιλιά Salman!

Δολοπλοκίες, οικονομικά συμφέροντα δισεκατομμυρίων και οι θεωρίες για την διαδοχή του Θρόνου των Σαούντι, έρχονται στη επιφάνεια με αφορμή την σύλληψη του κοσμοπολίτη, μεγιστάνα Πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ.

Ο κοσμοπολίτης Πρίγκιπας συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς, μια κατηγορία ωστόσο που κρύβει πολλά μυστικά για την σχέση του με τον πρώτο διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ποιος είναι ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ;

Η μητέρα του ήταν η κόρη του πρώτου προέδρου του Λιβάνου, ενώ ο πατέρας του, επίσης πρίγκιπας, είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο ο ίδιος δεν κατατάσσονταν στην “στενότερη” οικογένεια των Σαούντι για την διαδοχή του θρόνου, αλλά η έντονη επιχειρηματική του δράση το καθιστούσε ιδιαίτερα επικίνδυνο αντίπαλο για τον πρώτο διάδοχο του θρόνου στη Σαουδική Αραβία, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι και πρώτος προσωπικός σύμβουλος και αγαπημένος γιος του Βασιλιά Σαλμάν.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, είναι ένας από τους πλέον διάσημους και πλούσιους εκπροσώπους της βασιλικής οικογένειας. Μάλιστα σύμφωνα με το Forbes, κατατάσσεται ανάμεσα στους 50 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. 

Ο πρίγκιπας είχε συστήσει την Kingdom Holding στα τέλη της δεκαετίας του ’70, επενδύοντας αρχικά σε ακίνητα στο Ριάντ. Την δεκαετία του ’90 ξεκίνησαν οι επαφές του με την Wall Street, με τεράστιες επενδύσεις στην Citigroup. Είχε στενή σχέση με τον πρώην πρόεδρο της Citigroup, τον Σάνφορντ Βάιλ, αλλά και με άλλες κορυφαίες φυσιογνωμίες της Wall Street, μεταξύ των οποίων και του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλανκφάιν.

Ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ διαθέτει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δυτικούς κολοσσούς όπως η Apple, το Τwitter, η Walt Disney, η Time Warner, η Motorola, η News Corporation, η Lyft, αλλά και στη Four Seasons Hotels & Resorts, με συμμετοχές σε πολυτελή ξενοδοχεία όπως το George V στο Παρίσι, το Plaza στη Νέα Υόρκη, και το Savoy στο Λονδίνο.

Οι επενδυτικές του βλέψεις στην Ελλάδα

Ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ έχει επανειλημμένα επισκεφθεί την Ελλάδα, μάλιστα στην ατζέντα του υπήρχαν αρκετά επενδυτικά σχέδια. Κυρίως στον τουριστικό τομέα, τα ξενοδοχειακά και την αγορά real estate στην Ελλάδα. Μεταξύ των ξενοδοχειακών μονάδων όπου εστίαζε το επενδυτικό του ενδιαφέρον, ήταν ο Αστέρας Βουλιαγμένης και το Grand Resort Lagonissi.

Το 2013 ο Αλ Ουαλίντ είχε προσκληθεί στην Αθήνα και είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ παράλληλα ΤΑΙΠΕΔ και Invest In Greece τού είχαν παρουσιάσει κατάλογο των προς πώληση ακινήτων και ξενοδοχείων στην Ελλάδα.

Μάλιστα η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη, ήταν από τις πρώτες του επιλογές για να περνά τις διακοπές του, μαζί με την οικογένειά του. Τελευταία φορά που είχε επισκεφθεί την Κρήτη ήταν τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με την οικογένειά του, ταξίδι κατά το οποίο είχε και πάλι συναντήσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τη δραστηριοποίηση του στην Ελλάδα.

Η κόντρα του με τον Ντ. Τράμπ

Ο Σαουδάραβας μεγιστάνας δεν είχε διστάσει να επιτεθεί και στον Ντ. Τράμπ μέσω του Twitter, το 2015. Αφορμή ήταν η εξαγγελία Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Τότε ο Αλουαλίντ είχε επιτεθεί στον Τραμπ ζητώντας του να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Ο Τραμπ τού είχε απαντήσει τότε μέσω Twitter, κατηγορώντας τον ότι  θέλει να ελέγξει την πολιτική των ΗΠΑ Με τα λεφτά του μπαμπάκα”.

Να σημειώσουμε πως οι δυο τους γνωρίζονταν, καθώς ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ είχε αγοράσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο το ξενοδοχείο Plaza στη Νέα Υόρκη

Η μάχη για την διαδοχή του θρόνου

Πίσω από τη σύλληψη του Αλουαλίντ , βρίσκεται ο διάδοχος του θρόνου στη Σαουδική Αραβία, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ιδιοκτήτης του δικτύου Al Arabiya, ο οποίος με απόφαση του Βασιλιά Σαλμάν τέθηκε επικεφαλής της νεοσύστατης ειδικής επιτροπής κατά της διαφθοράς.

Στον διάδοχο δόθηκε ανάμεσα σε άλλα η εξουσία -ως επικεφαλής της επιτροπής- να εκδίδει εντάλματα σύλληψης και απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα και αμέσως εκείνος, σε μία επίδειξη δύναμης προς κάθε κατεύθυνση, διέταξε να συλληφθούν συνολικά 11 πρίγκιπες, τέσσερις νυν υπουργοί της κυβέρνησης, ανάμεσά του και ο υπουργός Οικονομικών Ιμπραχίμ αλ-Ασαφ, και δεκάδες πρώην υπουργοί. Την ίδια ώρα ο βασιλιάς “ξήλωσε” όλη την εθνική φρουρά και τους αρχηγούς του Ναυτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συλλήψεις έγιναν καθώς υπήρχαν φήμες για πραξικόπημα εναντίον του Βασιλιά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνείς πηγές και άλλες συλλήψεις θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ