Με “άρωμα” Βαλκανίων η έκθεση Doing Business 2018

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2018, για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Έξι βαλκανικές χώρες – η πΓΔΜ, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία – εντάσσονται στις κορυφαίες 50 χώρες του κόσμου για επιχειρηματική δράση στην έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2018, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η πΓΔΜ είναι η βαλκανική οικονομία με τις υψηλότερες επιδόσεις, καθώς κατατάσσεται στην 11η θέση μεταξύ 190 οικονομιών παγκοσμίως όσον αφορά την ποιότητα των επιχειρηματικών κανονισμών της.

Ωστόσο η έκπληξη ήρθε από το Κόσοβο, το οποίο εντάχθηκε στις 10 πιο βελτιωμένες οικονομίες παγκοσμίως κατά την περίοδο 2016-2017, που καλύπτονται από την έκθεση, καθώς κατάφερε να “σκαρφαλώσει” στην 40η θέση.

Παρά τα θετικά στοιχεία, ωστόσο η Κροατία, η Αλβανία, η Ελλάδα και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη παρέμειναν εκτός top 50 στην παγκόσμια κατάταξη, κατακτώντας την 51η, την 65η, την 67η και την 86η θέση αντίστοιχα.

d1.

 

Σημειώνεται πως στην μελέτη του 2018, οι εκθέσεις Doing Business επικεντρώνονται στον τομέα των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η μελέτη της τράπεζας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιχειρηματίες σε 119 οικονομίες από 190 εμφάνισαν βελτιώσεις στο τοπικό, κανονιστικό και ρυθμιστικό, επιχειρηματικό τους πλαίσιο το 2016-2017.

Συνολικά, έχουν τεκμηριωθεί 264 κανονιστικές μεταρρυθμίσεις στις επιχειρήσεις, 53 από τις οποίες έχουν σημειωθεί στις χώρες με τις μεγαλύτερες βελτιώσεις: Μπρουνέι, Ταϊλάνδη, Μαλάουι, Κόσοβο, Ινδία, Ουζμπεκιστάν, Ζάμπια, Νιγηρία, Τζιμπουτί και Ελ Σαλβαδόρ.

Η έκθεση μετρά την ποιότητα των κανονισμών σε 11 τομείς της επιχειρηματικής δράσης, όπως η έναρξη μιας επιχείρησης, η έκδοση άδειας κατασκευής, η σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας, η εγγραφή ακινήτων, η λήψη πιστώσεων, η προστασία των μειοψηφούντων επενδυτών, η πληρωμή φόρων, το διακρατικό εμπόριο, η σύναψη συμβάσεων και η επίλυση αφερεγγυότητας .

1

Σημειώνεται πως παραδοσιακά οι κανονισμοί της αγοράς εργασίας εντάσσονται στην μελέτη, αλλά φέτος δεν συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση.

Οι πρωταθλήτρια τριάδα της παγκόσμιας κατάταξης φέτος είναι η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Δανία. Τα τρία κράτη που καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις είναι η Βενεζουέλα, η Ερυθραία και η Σομαλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ