Τρομοκρατικό χτύπημα στο Μανχάταν: Οκτώ νεκροί και 11 τραυματίες

Ένας άνδρας που οδηγούσε νοικιασμένο φορτηγάκι το έριξε πάνω σε ποδηλάτες και διαβάτες το απόγευμα της Τρίτης στο Μανχάταν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 8 άνθρωποι—οι 6 από τους οποίους ήταν ξένοι υπήκοοι—και να τραυματιστούν άλλοι 11 άνθρωποι.

Από τους 8 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, οι 8 ήταν πολίτες της Αργεντινής και μία υπήκοος Βελγίου, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών στο Μπουένος Άιρες και στις Βρυξέλλες.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέιζιο χαρακτήρισε την επίθεση, η οποία διαπράχθηκε την ημέρα που οι Αμερικανοί γιόρταζαν το Χάλογουιν, μια “θρασύδειλη τρομοκρατική ενέργεια”, χωρίς να αναφερθεί σε κάποια τζιχαντιστική οργάνωση. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του αναφέρθηκε, χωρίς να περιμένει οι διωκτικές αρχές να δώσουν στοιχεία, στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ διέταξε να ενισχυθούν οι έλεγχοι στους αλλοδαπούς που επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

2

Ο πρόεδρος τον ΗΠΑ χαρακτήρισε τον δράστη “πολύ άρρωστο” και “ανισόρροπο”. “Οι δυνάμεις της τάξης το παρακολουθούν στενά. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ!” ανέφερε το μήνυμα του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

trump

“Μοναχικός λύκος” ο τρομοκράτης

Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επρόκειτο για τον Σαϊφούλο Σαΐποφ, κάτοικο του Νιού Τζέρσεϊ, όπου είχε νοικιαστεί το φορτηγάκι. Διέθετε άδεια μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ, τη λεγόμενη “πράσινη κάρτα”, και δούλευε ως οδηγός για την Uber, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η οποία διευκρίνισε πως ο άνδρας βρισκόταν ήδη “στο ραντάρ” της αστυνομίας.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι ο άνδρας τραυματίστηκε από σφαίρες ανδρών της στην κοιλιακή χώρα και εισήχθη σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ, χειρουργήθηκε το βράδυ και η πρόγνωση είναι ότι θα επιζήσει.

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις ΗΠΑ.

Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας), κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, όπου βρισκόταν πλήθος ανθρώπων, αρκετοί από τους οποίους φορούσαν ήδη μεταμφιέσεις για να γιορτάσουν το Χάλογουιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ