Δείκτης Doing Business: Έξι θέσεις έχασε η Ελλάδα

Έξι θέσεις έχασε η Ελλάδα στην κατάταξη του δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία του επιχειρείν.
Ειδικότερα, η Ελλάδα υποχώρησε στην 67η θέση μεταξύ 190 χωρών στον δείκτη για το 2018, από την 61η την προηγούμενη χρονιά.
Η πτώση φέρνει την χώρα κάτω από την Αλβανία (65η), ενώ παραμένει αρκετά χαμηλότερα από χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης όπως η Ισπανία (28η) και η Πορτογαλία (29η). Η Κύπρος βρίσκεται στην 53η θέση.

Η βαθμολογία της Ελλάδας στην ευκολία του επιχειρείν προκύπτει από την αξιολόγηση 10 επιμέρους δεικτών:

– Έναρξη επιχείρησης: 37η θέση
– Αντιμετώπιση κατασκευαστικών αδειών: 58η θέση
– Ηλεκτροδότηση: 76η θέση
– Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας: 145η θέση
– Λήψη πίστωσης: 90η θέση
– Προστασία επενδυτών μειοψηφίας: 43η θέση
– Πληρωμή φόρων: 65η θέση
– Διασυνοριακό εμπόριο: 29η θέση
– Εφαρμογή συμβάσεων: 131η θέση
– Εφαρμογή πτωχευτικής διαδικασίας: 57η θέση.

Στις επιμέρους αυτές κατηγορίες η θέση της Ελλάδας βελτιώθηκε σημαντικά στην έναρξη επιχείρησης, όπου έπεσε στην 37η θέση από την 56η πέρυσι. Για την έναρξη μιας επιχειρήσεις απαιτούνται πλέον τέσσερις διαδικασίας και 12,5 ημέρες κατά μέσο όρο. Στην έκθεση, αναφέρεται ότι η Ελλάδα διευκόλυνε την διαδικασία έναρξης μιας επιχείρησης με τη δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού ασφάλισης.

Η θέση της χώρας βελτιώθηκε επίσης οριακά και στην εφαρμογή συμβάσεων, ενώ παρέμεινε η ίδια στο διασυνοριακό εμπόριο και στις κατασκευαστικές άδειες. Αντίθετα, η κατάταξη της Ελλάδας ήταν χειρότερη σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ