Σκληρή ανακοίνωση από το υπ. Εξωτερικών κατά του Ισπανού πρέσβη

Το υπουργείο Εξωτερικών εγκάλεσε με αυστηρούς τόνους τον Ισπανό πρέσβη στην Αθήνα Ενρίκε Βιγκέρα για συμπεριφορά που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας, ενώ ταυτόχρονα τον κάλεσε να ανασκευάσει τις “ατυχείς δηλώσεις” του και να “παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση”.

Αφορμή για αυτή την αυστηρών τόνων ανακοίνωση του υπουργείου προς τον Ισπανό πρέσβη, ήταν συνέντευξη του τελευταίου στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής”, σύμφωνα με την οποία ο Ε. Βιγκέρα αναφέρει πως σε ότι αφορά το ζήτημα με την Καταλονία έλαβε “άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία» μιλώντας προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος του εξέφρασε «απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας», όπως επίσης άκουσε “ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Ο Ισπανός πρέσβης σχολίασε την απουσία επίσημων δηλώσεων από την κυβέρνηση λέγοντας “Προφανώς απουσίαζαν δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας”.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών , με αυτά του τα σχόλια ο Ισπανός πρέσβης “προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση”. Μάλιστα “υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η, από πλευράς του, δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση”.

 Ο Ισπανός πρέσβης, καταλήγει η ανακοίνωση “απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας”.
 
Τουλάχιστον έστω και με έμμεση αφορμή η Ελληνική κυβέρνηση πήρε θέση για το θέμα της Καταλονίας, θέση που δεν συμφωνεί απόλυτα με αυτές στελεχών της, τα οποία σε προσωπικές αναρτήσεις άφηναν να εννοηθεί η συμπάθεια τους προς τις Καταλανικές θέσεις. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ