“Πόλεμος “στην Ισπανία. Η βουλή ανέστειλε το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας

Με μεγάλη πλειοψηφία το Ισπανικό Κοινοβούλιο ανέστειλε την απόφαση για αυτοδιοίκητο της Καταλονίας, λίγη ώρα μετά την ψήφιση του από την Καταλανική βουλή. 

Υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 του Συντάγματος, που προβλέπει καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και απευθείας έλεγχο των τοπικών υπηρεσιών από τη Μαδρίτη, τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, ενώ μόλις 47 ψήφισαν κατά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης προς την Ισπανική κυβέρνηση μέσω του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όμως προέτρεψε την κυβέρνηση του Ραχόι να λύσει το πρόβλημα χωρίς τη χρήση βίας. 

tusk tweet

Από την μεριά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μ. Ραχόι έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, για τις 19:00 ώρα Ελλάδας, ενώ μέσω tweet κάλεσε “το σύνολο των Ισπανών” να επιδείξει ψυχραιμία. Ταυτόχρονα δήλωσε πως “το κράτος δικαίου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία”, λίγα λεπτά αφότου το καταλανικό κοινοβούλιο πέρασε το ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της περιοχής από την Ισπανία και ίδρυσης κυρίαρχου κράτους.

rajoi tweet

Η αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας από το κοινοβούλιο και η ενεργοποίηση του άρθρου 155, μπορεί να προκαλέσει αναταραχές στην Ισπανία, αφού σημαίνει την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και απευθείας έλεγχο των τοπικών υπηρεσιών από τη Μαδρίτη. Καταλανοί ακτιβιστές δήλωσαν χθες ότι θα σχηματίσουν ανθρώπινες ασπίδες μπροστά στα κυβερνητικά κτίρια προκειμένου να μην αφήσουν την Ισπανική κυβέρνηση να τα πάρει υπό τον ελέγχο της. 

Αυτή τη στιγμή χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο, για αν πανηγυρίσουν την ψήφιση της ανεξαρτησίας και να δηλώσουν την συμπαράσταση τους στην καταλανική κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ