Έρχονται πρόστιμα για το λάδι στα εστιατόρια.

Άλλη μια υπουργική απόφαση που θα φέρει πιο πολλά προβλήματα στην αγορά από όσα καλείται να λύσει. Πιο συγκεκριμένα από 1η Ιανουαρίου 2018, το ελαιόλαδο που θα διατίθεται στους χώρους μαζικής εστίασης, θα πρέπει να είναι σε σφραγισμένη συσκευασία, ενώ για τους παραβάτες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), στην πρόσφατη Υπουργική (Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) προβλέπονται τα εξής: 

“Το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που,

θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Στους παραβάτες για έλλειψη ενδείξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Από τον ΣΕΒΙΤΕΛ επισημαίνεται ότι:

  • Η αναφορά σε καταστήματα αφορά χώρους μαζικής εστίασης και αναψυχής.
  • Η ισχύς των νέων διατάξεων αρχίζει, από 1.1.2018.

Σε αρκετές περιπτώσεις επικρατούσε σύγχυση ως προς το πνεύμα του νομοθέτη με αποτέλεσμα ο ΣΕΒΙΤΕΛ να προκαλέσει σχετικό ερώτημα για την ερμηνεία της διατύπωσης «….πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης …..» και ειδικότερα :
Εάν η διάταξη αφορά σε ατομικές σφραγισμένες συσκευασίες οι οποίες μετά την χρήση τους από τον καταναλωτή δεν θα μπορούν να τύχουν καμιάς άλλης χρήσης ή αφορά και σε συσκευασίες μεγαλύτερου περιεχομένου οι οποίες μετά την αποσφράγισή τους εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν πλήρως, ή θα υπάρχει η δυνατότητα να τις πάρουν μαζί τους οι καταναλωτές ή θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από επόμενους καταναλωτές, μέχρι εξάντλησης του περιεχομένου τους. Από την διευκρινιστική απάντηση που λάβαμε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σχετικά με το ανωτέρω θέμα προκύπτει ότι στον κάθε καταναλωτή θα σερβίρεται σφραγισμένη, μη επαναγεμιζόμενη συσκευασία ελαιολάδου ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της.
Κατά συνέπεια μία συσκευασία εφόσον ανοιχθεί δεν μπορεί παρά να:

  • Χρησιμοποιηθεί στο σύνολό της
  • Να την πάρει μαζί του ο καταναλωτής ή να επιστρέψει για χρήση στη κουζίνα σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί πλήρως”.

Ο Νομοθέτης δηλαδή υποστηρίζει πως ο καταναλωτής φεύγοντας από το εστιατόριο, θα πρέπει να κουβαλάει μαζί του το μπουκαλάκι με το λάδι που έχει περισσέψει, ενώ κλιμάκια του υπουργείου θα κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στους χώρους εστίασης για να επιβάλουν διοικητική πρόστιμα σε όσους δεν δίνουν σφραγισμένα μπουκαλάκια με λάδι, αλλά το δίνουν χύμα, τις πιο πολλές φορές χωρίς να το χρεώνουν ξεχωριστά. 

Άλλο ένα μέτρο, το οποίο μετά την αμηχανία των πρώτων ημερών, θα ξεχαστεί. Όπως έγινε και με τα μέτρα για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, η απαγόρευση του οποίου εξυπηρετεί πολύ σοβαρότερα θέματα υγείας. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ