Πρόσω ολοταχώς.. προς τα πίσω από Πουτζδεμόν

Την απόφαση να μην ακολουθήσει την προηγούμενη του απόφαση πήρε τελικά ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν και δεν προχώρησε σε προκήρυξη εκλογών στην Καταλονία. 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στους κόλπους της καταλανικής κυβέρνησης, με 2 βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, να δηλώνουν παραίτηση, ενώ αντίστοιχα έντονες είναι και οι πρώτες αντιδράσεις από τον λαό της Καταλονίας οποίος αισθάνεται πως άγεται και φέρεται από κάποιον που είτε παίζει με την ιστορία της περιοχής ή έχει άλλα σχέδια τα οποία ακόμα δεν έχει αποκαλύψει. Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας. 

“Ήμουν έτοιμος να προκηρύξω εκλογές αν δίνονταν εγγυήσεις. Δεν υπάρχει εγγύηση που να δικαιολογεί την προκήρυξη εκλογών σήμερα” σημείωσε ο Κ. Πουτζδεμόν, ενώ αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η καταλανική βουλή, μια συνεδρίαση που αναμένεται να είναι αρκετά επεισοδιακή.

 Ο Κάρλες Πουτζδεμόν παρέπεμψε τη συζήτηση για την επιβολή του άρθρου 155 από την κυβέρνηση της Μαδρίτης, βάσει του οποίου περιορίζεται η αυτονομία της Καταλονίας, στην καταλανική βουλή, ενώ το αυτονομιστικό κόμμα ERC προειδοποίησε πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν προκηρυχθούν εκλογές. 

Ο Κ. Πουτζδεμόν χθες ακύρωσε σχέδια για εμφάνισή του την Παρασκευή στην ισπανική Γερουσία, η οποία αναμένεται να επικυρώσει την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας από τη Μαδρίτη και την καθαίρεση της κυβέρνησής του.

Ο Καταλανός ηγέτης είχε καλέσει σε σύσκεψη στενούς συνεργάτες του στην έδρα της τοπικής διοίκησης στη Βαρκελώνη. Το κόμμα του, το Junts per Si, φέρεται να του έχει ζητήσει την κήρυξη ανεξαρτησίας, αγνοώντας πλήρως τις αποφάσεις της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Την απόσχιση υποστηρίζει και το αριστερό κόμμα CUP, που στηρίζει τη διοίκηση Πουτζδεμόν στην τοπική Βουλή. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος προειδοποίησε ότι τυχόν κήρυξη πρόωρων εκλογών από την τοπική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναστρέψει τη μερική αναστολή του αυτοδιοίκητου της περιοχής, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ