Σόιμπλε: Για τα μέτρα αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση

Στην πολυαναμενόμενη, τελευταία συνέντευξη του ως υπουργός Οικονομικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε την δική του εκδοχή για τα 8 χρόνια του “ελληνικού δράματος”. Την συνέντευξη παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και την εκπομπή “Ιστορίες”.

Σε μια συνέντευξη στην οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα που άπτονται  της ελληνικής κρίσης, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Σόιμπλε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί προεκλογικά να καταργήσει τα προνόμια και τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, ωστόσο τελικά επέλεξε να τα διατηρήσει και να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων

“Αυτή ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης”, τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι “το πρόβλημα της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία δεν είναι το χρέος, αλλά η συνέχιση της πορείας προς μίαν αδιάκοπη βελτίωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας”.

Λίγο πριν αφήσει οριστικά το υπουργείο Οικονομικών ο Σόιμπλε ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα που έπρεπε να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα για το χρέος έχουν ήδη υλοποιηθεί, προσθέτοντας ότι “για την περίπτωση κατά την οποία μετά το πέρας του προγράμματος θεωρηθεί απαραίτητο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, έχουμε ήδη καθορίσει τα επόμενα βήματα”.

“Θεωρούμε όμως ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα. Ο επικεφαλής του ESM είπε πρόσφατα ότι η Ελλάδα βρίσκεται επί του παρόντος σε μια εξέλιξη που κατά την άποψη του δεν καθιστά αναγκαία την λήψη μέτρων, αυτός είναι και ο στόχος του προγράμματος”, σημείωσε. 

Σχετικά με τον στόχο του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα, δήλωσε ότι “το πρόγραμμα έτσι συμφωνήθηκε”, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν χώρες με πολύ υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους”.

Αναφορικά με τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι του είπε πως “σκόπευε να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς όρους. Του απάντησα ότι του εύχομαι προς το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του“.

“Κέρδισε τις εκλογές και προσπάθησε για μισό χρόνο να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, πράγμα που δεν πέτυχε και έτσι προκήρυξε νέες εκλογές και έκτοτε η κατάσταση βελτιώνεται. Φυσικά αυτοί οι έξι μήνες κατά τους οποίους η Ελλάδα προσπάθησε να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις ήταν επιζήμιοι για τη χώρα”, ανέφερε ο Σόιμπλε

Όσον αφορά την μεγάλη διαμάχη του Grexit, ο γερμανός Υπουργός αρνήθηκε εμφατικά ότι την περίοδο μετά το δημοψήφισμα πρότεινε μόνος του το Grexit, επισημαίνοντας ότι εκείνη την περίοδο “η μεγάλη πλειονότητα των Υπουργών Οικονομικών, ουσιαστικά όλοι, ήταν της άποψης ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να πάρει ένα timeout με την στήριξη της ευρωπαϊκής  αλληλεγγύης”.

Για την κυβέρνηση Σαμαρά ανέφερε ότι η Ελλάδα κατέγραψε μεγάλη πρόοδο “έχοντας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη φέτος το 2017”.

Επανέλαβε τέλος ότι στη συνάντηση του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είχε αναφέρει το ενδεχόμενο του Grexit, προτείνοντας την επαναφορά “για κάποιο διάστημα” του εργαλείου της υποτίμησης “και εμείς ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή φυσικά να σας παρέχουμε αμέριστη υποστήριξη”. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ