Ενέργεια, αποκρατικοποιήσεις και τράπεζες τα “αγκάθια” της τρίτης αξιολόγησης

Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών

Ο πρώτος φάκελος που θα ανοίξει σήμερα είναι αυτό της αγοράς ενέργειας που για κάποιους θεωρείται και το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, ενώ ακολουθεί το θέμα του αναπτυξιακού σχεδιασμού, των τραπεζικών θεμάτων, αλλά και της μεγάλης επισκόπησης των δυο Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με την τύχη της τρίτης αξιολόγησης και την προοπτική να υπάρξει συνολική συμφωνία, αν όχι τον Δεκέμβριο τουλάχιστον τον Ιανουάριο, σχετίζεται με τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει εγκαίρως τις εκκρεμότητες

Σημειώνεται πως το ποσοστό επίτευξης των προαπαιτούμενων φτάνει ακόμη στο 20% αναφορικά με την αξιολόγηση του ευρωπαϊκού μνημονίου (MoU) και μόλις στο 10% για το μνημόνιο με το ΔΝΤ.

Ωστόσο, όλα δείχνουν πως προχωρά η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται και τυπικά να εγκριθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ούτως ώστε να φτάσει στα ελληνικά κρατικά ταμεία μέσα στον Νοέμβριο.

Το πρόγραμμα των θεσμών

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ  το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών προβλέπει για σήμερα μία σειρά από διαδοχικά ραντεβού. Συγκεκριμένα στις 09.30 θα γίνει η συνάντηση με τον Γ. Σταθάκη για την ενέργεια. Στις 11.00 θα γίνει η συνάντηση με τον Δ. Παπαδημητρίου για τα ζητήματα της ανάπτυξης και την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους υπουργούς οικονομικών Δ. Παπαδημητρίου, Ε. Τσακαλώτο, τον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή και την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου.

Τέλος στις 14:30 θα ακολουθήσει η συνολική επισκόπηση του προγράμματος σε μια συνάντηση με τους Ε. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη, Ε. Αχτσιόγλου και Δ. Λιάκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ