Διάλογο με τη Μαδρίτη ζητά η Καταλονία, νέο τελεσίγραφο της ισπανικής κυβέρνησης

Τη διεξαγωγή διαλόγου τους επόμενους δύο μήνες προτείνει στον Μαριάνο Ραχόι ο ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλος Πουτζντεμόντ, ζητώντας παράλληλα να παύσουν οι δικαστικές διώξεις κατά του επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας.

Ωστόσο, στην επιστολή του που διέρρευσε στα καταλανικά Μέσα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας δεν διευκρινίζει αν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της περιφέρειάς του. Παρ’ όλα αυτά, ο Πουτζντεμόντ ζητά να υπάρξει συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά της η Μαδρίτη κάνει λόγο για μια αμφίσημη και ως εκ τούτου άκυρη επιστολή. Σύμφωνα με τον Ραχόι, οποιαδήποτε απάντηση που δεν θα αποκρινόταν στο ερώτημα που έθεσε η ισπανική κυβέρνηση με ένα απλό “ναι” ή ένα απλό “όχι” θα ερμηνευόταν ως παραδοχή και επιβεβαίωση για την ανακήρυξη της καταλανικής ανεξαρτησίας.

Για το λόγο αυτό η Μαδρίτη θεωρεί πως Καταλονία έχει ουσιαστικά ανακηρύξει την ανεξαρτησία της, και έδωσε προθεσμία μέχρι την προσεχή Πέμπτη στην Καταλανική κυβέρνηση να τοποθετηθεί επίσημα υπέρ της μη ανεξαρτησίας, αλλιώς θα ενεργοποιήσει το σχετικό Συνταγματικό άρθρο και να άρει την αυτονομία της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ