Οι πέντε λόγοι που ωθούν το Bitcoin σε ιστορικά υψηλά

της Αννίτα ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Την αφετηρία για το ράλι του Bitcoin, αποτέλεσε το δημοσίευμα της The Wall Street Journal στις 2 Οκτωβρίου, ότι: η Goldman Sachs εξετάζει τρόπους να δημιουργήσει μία νεά πλατφόρμα συναλλαγών που θα ενσωματώσει το Bitcoin, καθώς και άλλα ψηφιακά νομίσματα.

Δεν πρόκειται για απόφαση και σίγουρα η εξέλιξη αυτή βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με τις πηγές της The Wall Street Journal. Την αφορμή όμως για να εμπλακεί ο τραπεζικός γίγαντας στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων, αποτέλεσε το ενδιαφέρον των πελατών της. Συγκεκριμένα, ένας εκπρόσωπος επικοινωνίας δήλωσε στη The Wall Street Journal: “Ανταποκρινόμενοι στο ενδιαφέρον των πελατών μας για τα ψηφιακά νομίσματα, διερευνούμε το πως θα μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε καλύτερα σ’ αυτό τον τομέα”.

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε την ισχυρή ζήτηση για το Bitcoin, το οποίο αυτή τη φορά ήρθε στην επικαιρότητα με θετικό περιεχόμενο, δεδομένου ότι Goldman Sachs που προτίθεται να το “υιοθετήσει”, είχε επανειλημμένως εκφραστεί αρνητικά για το ψηφιακό νόμισμα, χωρίς αυτό όμως να την εμποδίσει να εκδηλώσει ενωρίτερα το ενδιαφέρον της να εξερευνήσει την Blockchain τεχνολογία, κάτι που σχεδόν όλες οι τράπεζες εξετάζουν σήμερα.

Οι πέντε λόγοι που ωθούν το Bitcoin σε ιστορικά υψηλά

Πέραν των τραπεζικών γιγάντων που άρχισαν να φλερτάρουν πλέον ανοιχτά το Bitcoin, η πρόσφατη άνοδος της τιμής του σε νέα ιστορικά υψηλά, αποδίδεται μεταξύ άλλων:

– Στην προσδοκία να εξομαλύνει τη σκληρή θέση που υιοθέτησε πρόσφατα (18/09/2017) η Κίνα σε μία απόλυτα εχθρική ενέργεια να απαγορεύσει τις συναλλαγές σε Bitcoin, η οποία όμως είχε σαν αποτέλεσμα, οι Κινέζοι επενδυτές να μετακινηθούν στο χρηματιστήριο του Τόκυο αναδεικνύοντάς το, ως τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το Bitcoin, στον κόσμο. H εξέλιξη αυτή κάνει τους επενδυτές να πιστεύουν πως η Κίνα, όχι μόνο θα επαναφέρει τις συναλλαγές στο έδαφός της, αλλά δεν θα τολμήσει να απαγορεύσει το mining (ηλεκτρονική εξόρυξη) του Bitcoin, δεδομένου ότι οι Κινέζοι miners απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

– Στην εντεινόμενη φημολογία ότι η Amazon δέχεται το Bitcoin στις μεθόδους πληρωμής στην πλατφόρμα λιανικής. Μάλιστα οι insiders πιστεύουν πως η Amazon ίσως ανακοινώσει την απόφαση αυτή μαζί με τα αποτελέσματα τριμήνου που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου.

– Συμπτωματικά, μία ημέρα πριν, στις 25 Οκτωβρίου έχει προγραμματισθεί η κυκλοφορία του Bitcoin Gold, το οποίο περιμένει με αδημονία η κοινότητα. Το προηγούμενο “fork” δηλαδή η πρώτη διακλάδωση του νομίσματος έγινε τον Αύγουστο 2017 με το Bitcoin Cash, και οι μετέπειτα εξελίξεις ικανοποίησαν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο πήχυς των προσδοκιών για το δεύτερο fork που είναι το Bitcoin Gold

– Τέλος, όπως συμβαίνει σε όλα τα ράλι τιμών στις αγορές, έτσι και στο Bitcoin δεν μπορεί να αποκλεισθεί ο ισχυρός παράγοντας του: “να μην μείνω απέξω” ή “να μην χάσω τραίνο”. Η ταυτόχρονη εκτεταμένη δημοσιότητα για τα νέα ιστορικά υψηλά του Bitcoin σε διεθνή κλίμακα, δίνει το έναυσμα στους επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην κρύπτο-αγορά.

Το αποτέλεσμα του νέου γύρου εμπιστοσύνης που εκδηλώθηκε για το Bitcoin ήταν, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, με αποτίμηση στα 5.855 δολάρια να φθάσει σε συνολική αξία τα 97 δισ. δολάρια ξεπερνώντας την κεφαλαιοποίηση των δύο γιγάντων της Wall Street: Το κορυφαίο blue chip του Dow Jones 30, Goldman Sachs (93 δισ. δολάρια) και την Morgan Stanley (89 δισ. δολάρια).

Με την διαχρονική αρχή ότι ένα νόμισμα έχει αξία όταν το εμπιστεύονται οι πολίτες, η παραδοχή της αξίας του Bitcoin γίνεται με τους πολίτες να πληρώνουν ολοένα και περισσότερο για την απόκτησή του, κερδίζοντας έτσι το θεμέλιο της οικονομίας που είναι η πίστη και τόσο έχει κλονισθεί την τελευταία δεκαετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ