Στην απομόνωση βάζει τις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην επιβεβαιώσει, ότι το Ιράν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν τη συνθήκη φαίνεται πως βάζει στην απομόνωση τις ΗΠΑ, καθώς Άνγκελα Μέρκελ, Εμμανουέλ Μακρόν και Τερέζα Μέι ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση πως Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, αντίστοιχα, παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Ταυτόχρονα Άνγκελα Μέρκελ, Εμμανουέλ Μακρόν και Τερέζα Μέι ζήτησαν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας από όλες τις πλευρές. Ταυτόχρονα όμως σημείωσαν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και τις ενέργειες της Τεχεράνης που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και τόνισαν ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Ουάσιγκτον για να απαντήσουν σε αυτές τις ανησυχίες.

“Προτρέπουμε την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο να λάβουν υπ’ όψιν τους τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η απόφασή τους για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, πριν λάβουν οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσε να πλήξει τη συμφωνία”, πρόσθεσαν στην κοινή τους ανακοίνωση Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως “θα επιβληθούν σκληρές κυρώσεις σε βάρος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν”, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης “μία από τις χειρότερες που υπήρξαν”, επιβεβαιώνοντας ότι “δεν θα επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία“.

Ο Ντ. Τραμπ κατήγγειλε επίσης τη συμπεριφορά της “ιρανικής δικτατορίας”, την οποία θεωρεί ως έναν από τους βασικούς «υποστηρικτές της τρομοκρατίας» στον κόσμο, όπως είπε. “Η Τεχεράνη σπέρνει τον θάνατο, την καταστροφή και το χάος σε ολόκληρο τον κόσμο και η επιθετικότητα της ιρανικής δικτατορίας συνεχίζεται έως σήμερα”, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι κινήσεις Μακρόν στην διπλωματική σκακιέρα

Εξάλλου, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν παρείχε διαβεβαιώσεις ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μην επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, δεν θα σημάνει με το τέλος της συνθήκης.

Επιπλέον, το μέγαρο των Ηλυσίων γνωστοποίησε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν “εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Ιράν, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Ροχανί”. Στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης της Γαλλίας στο Ιράν από το 1971.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ