Τελεσίγραφο Μαδρίτης προς Βαρκελώνη: “Να μα πείτε τώρα εάν ανεξαρτητοποιηθήκατε ή όχι”

Η Καταλονία έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της; Αυτό διερωτάται ολόκληρη η Ισπανία και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απειλεί την καταλανική κυβέρνηση τώρα με καθαίρεση.

Ο Καταλανός πρωθυπουργός Κάρλες Πουτζντεμόντ ήθελε να τετραγωνίσει τον κύκλο με την χθεσινή ομιλία του. Από τη μια πλευρά να ικανοποιήσει το κίνημα της ανεξαρτησίας και από την άλλη πλευρά να μην την ανακηρύξει επισήμως ώστε να μην προκαλέσει τη σκληρή αντίδραση της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θέλει τώρα να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και έστειλε τελεσίγραφο πέντε ημερών, όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, στον Κάρλες Πουτζντεμόντ “να επιβεβαιώσει εάν όντως κήρυξε την ανεξαρτησία ή όχι” και παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση της Καταλονίας να σεβαστεί τη συνταγματική τάξη. Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, ο Ισπανός πρωθυπουργός θα κάνει χρήση του Άρθρου 155 του Συντάγματος που του δίνει το δικαίωμα να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας οπότε ανοίγει ο δρόμος για την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη. Ένα παρακινδυνευμένο βήμα, το οποίο ο Ραχόι μέχρι σήμερα απέφυγε φοβούμενος μια πιθανή έξαρση των ταραχών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός σίγουρα δεν είναι χαρισματικός και συχνά υποτιμάται από τους αντιπάλους του για αυτό το λόγο. Κατάφερε πάντως τα προηγούμενα χρόνια να ξεπεράσει πολλές κρίσεις και στην υπόθεση των κατηγοριών που αντιμετώπισε για διαφθορά ενήργησε ως ένας έξυπνος διαχειριστής της κατάστασης.

Ασαφής κατάσταση με άγνωστες προεκτάσεις

Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι διαθέτει την πλειοψηφία στη Γερουσία σε αντίθεση με την κάτω Βουλή. Το πράσινο φως λοιπόν για την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 θα το έπαιρνε ενώ και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τον στήριζαν.

Η χρήση του Άρθρου 155 του Συντάγματος θα γινόταν για πρώτη φορά στην Ισπανία. Αλλά τι ακριβώς ρυθμίζει; Πολλά αλλά όχι όλα. Δίνει τη δυνατότητα διάλυσης του τοπικού κοινοβουλίου, την ανάληψη των οικονομικών και της δημόσιας τάξης. Ωστόσο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μέχρι να αποκατασταθεί “η συνταγματική τάξη”. Το καθεστώς της αυτονομίας μπορεί να ανασταλεί για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά δεν μπορεί να τεθεί εκτός ισχύος.

Η κατάσταση στην Ισπανία παραμένει ασαφής. Το σίγουρο είναι ότι ο Πουτζντεμόντ μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες θα πρέπει να δώσει μια απάντηση που δεν θα απογοητεύει το κίνημα της ανεξαρτητοποίησης και στη συνέχεια ο Ραχόι να πράξει αναλόγως. Ακόμα και με τον κίνδυνο να ξαναδούμε σκηνές με την αστυνομία όπως αυτές της 1ης Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ