Βγαίνουν στο δρόμο οι ”Αγορές Καταναλωτών” από συλλογικότητες πολιτών

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας επιτρέπεται πια η “Αγορά Καταναλωτών”, δίνοντας την δυνατότητα σε συλλογικότητες πολιτών να δημιουργήσουν υπαίθρια αγορά. 

Σκοπός των αγορών αυτών σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι η ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης αλλά και η αλληλέγγυες δράσεις μεταξύ των πολιτών. Ταυτόχρονα υποθάλπει την συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, δημιουργώντας ταυτόχρονα καλύτερες συνθήκες για τους μικρούς παραγωγούς.

Οι συγκεκριμένες αγορές οργανώνονται μόνο με πρωτοβουλία των φορέων πολιτών-καταναλωτών, από συνεταιρισμούς καταναλωτών, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συλλογικούς φορείς πολιτών με νομική υπόσταση. Η λειτουργία των συγκεκριμένων αγορών θα εγκρίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου των δήμων, στα όρια των οποίων έχουν την έδρα τους οι εν λόγω φορείς, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος που είναι απαιτητό από τους δήμους θα μπορεί να είναι εκτός από χρηματικό και σε είδος προκειμένου να διατίθεται για κοινωνικούς σκοπούς των δήμων όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία για την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι σκοποί των φορέων που υποβάλλουν αίτημα για σύσταση «Αγοράς Καταναλωτή» να μην είναι κερδοσκοπικοί και να έχουν στόχο να προάγουν την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών και τις αλληλέγγυες δράσεις που ωφελούν συμπολίτες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες επιβίωσης, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, φυλής, αναπηρίας, ηλικίας, θρησκεύματος, πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού και γενικώς κάθε μορφής διάκριση.

Επίσης απαγορεύεται ρητώς οι συλλογικοί φορείς να απαιτούν χρηματικά ποσά από τους πωλητές για τη συμμετοχή τους στις αγορές αυτές και η εισφορά των πωλητών έγκειται στη δωρεά προϊόντων για την κάλυψη των καταστατικών σκοπών του συλλογικού φορέα.

Οι φορείς, εφόσον εγκριθεί η πρότασή τους, πρέπει σε ετήσια βάση να υποβάλλουν στο δήμο απολογισμό με τις αλληλέγγυες δράσεις τους και τους ωφελούμενους από αυτές. Η παράλειψη υποβολής απολογιστικών δράσεων θα αποτελεί λόγο διακοπής της λειτουργίας της αγοράς. Απαγορεύεται ρητώς οι συλλογικοί φορείς να απαιτούν χρηματικά ποσά από τους πωλητές για τη συμμετοχή τους στις αγορές αυτές. Η εισφορά των πωλητών έγκειται στη δωρεά προϊόντων για την κάλυψη των καταστατικών σκοπών του συλλογικού φορέα.

Δικαίωμα συμμετοχής ως πωλητές στις αγορές αυτές έχουν:

-οι επαγγελματίες αγρότες που είναι γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για πώληση των αποκλειστικά ιδιοπαραγόμενων προϊόντων,

-οι συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και γυναικείοι συνεταιρισμοί,

-οι πολύ μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ειδών καθαρισμού.

Ωστόσο, απαγορεύεται όσοι συμμετέχουν ως πωλητές στις συγκεκριμένες αγορές να είναι ταυτόχρονα μέλη των συλλογικών φορέων που τις διοργανώνουν.

Τέλος, οι αγορές αυτές θα μπορούν να διοργανώνονται το πολύ μια φορά το δίμηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ