Βρυξέλλες: Πιστεύουμε θα γίνει έγκαιρα η εκταμίευση της δόσης – Επισπεύστε 3η αξιολόγηση και Ελληνικό

Παρόλο που το Ελληνικό ζήτημα δεν θα συζητηθεί επίσημα στο επερχόμενο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, συνεχίζει να απασχολεί την δημοσιογραφική επικαιρότητα με πληθώρα ερωτήσεων να απευθύνονται προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. 

Από τις απαντήσεις και τις συζητήσεις, αποκαλύφθηκαν τα εξής:

– Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 800 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο θα μπορεί να γίνει χωρίς πρόβλημα στην ώρα της, εφόσον η Ελλάδα αποστείλει έγκαιρα τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, υπάρχει η βεβαιότητα πως αυτό θα γίνει.

– Όσον αφορά στην τρίτη αξιολόγηση ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου και σίγουρα μετά τις φθινοπωρινές συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από 9 έως 15 Οκτωβρίου. «Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του έτους». Αποσυνέδεσε, πάντως, την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα από το περιεχόμενο των συζητήσεων στην Ουάσιγκτον, όπου το ελληνικό ζήτημα δεν θα συζητηθεί, προσδιορίζοντας ότι η ημερομηνία επιστροφής εξαρτάται από την προετοιμασία των τεχνικών συζητήσεων μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών με τις ελληνικές αρχές.

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια με αυτές του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι “οι προετοιμασίες για την τρίτη αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει και πιστεύουμε ακόμα ότι το ιδανικό θα ήταν η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους”.

Στην συζήτηση έπεσε και το θέμα του Ελληνικού και της πρόσφατης γνωμοδότησης του ΚΑΣ, με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να αναφέρει πως “Θα είναι μεγάλη ανακούφιση όταν τελειώσει η ιστορία αυτή, που έχει ξεπεράσει τα όρια της ανάπλασης ενός ακινήτου σε εξαίρετη περιοχή, καθώς έχει γίνει ένα σύμβολο αναβλητικότητας, δυσκολιών, γραφειοκρατικής ανακολουθίας και εμποδίων. Αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση η Ελλάδα θα έχει θετικά οφέλη, πολύ μεγαλύτερα από την επένδυση του εξαίρετου ακινήτου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ