Με επιτυχία βγήκε η Ισπανία στις αγορές

Παρά την κρίση που ταλανίζει τις σχέσεις Μαδρίτης – Καταλονίας, μεγάλη επιτυχία σημείωσε η δημοπρασία των Ισπανικών ομολόγων. 

Οι προσφορές υπερκάλυψαν το απαιτούμενο ποσό πάνω από 2 φορές, αν και οι αποδόσεις στο βραχυπρόθεσμο χρέος σημείωσαν άλμα, λόγω μάλλον της νευρικότητας που υπάρχει και του τεταμένου κλίματος μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και όσα ακολούθησαν.

Η Ισπανία βγήκε στις αγορές με σκοπό την άντληση έως και 5,2 δισ. ευρώ με 3 εκδόσεις. Ένα 5ετές ομόλογο, ένα λήξης 2024 συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό και άνε ομόλογο λήξης 2029. 

«Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ήταν πολύ καλό, αρχικά δεν ξέραμε τι να περιμένουμε», ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της Mizuho, Antoine Bouvet. «Μεσοπρόθεσμα πάντως είμαστε στο έλεος πολιτικών γεγονότων, οπότε υπάρχει μπροστά μας πολιτική αβεβαιότητα».

Αργά χθες η S&P έδωσε «credit watch negative» για την αξιολόγηση της Καταλονίας ενώ η μακροπρόθεσμη αξιολόγησή της είναι στην κατηγορία Β+, ήτοι τέσσερις βαθμίδες κάτω από το όριο του investment grade.

Η απόδοση στα ισπανικά 10ετή σημείωσε πτώση κατά τρεις μ.β. στο 1,75%, ενώ νωρίτερα σκαρφάλωσαν σε υψηλά 7 μηνών, στο 1,81%. Εξακολουθεί ωστόσο να είναι αυξημένη κατά 14 μ.β. αυτή την εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ