Ισπανία: Στα άκρα η κόντρα Μαδρίτης και αυτονομιστών της Καταλονίας

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, οι οποίοι έχουν καταλάβει δεκάδες σχολεία που αναμένεται να λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα, εμφανίζονται έτοιμοι για τη διεξαγωγή του αυριανού δημοψηφίσματος, παρά την απαγόρευση της δικαιοσύνης και την προειδοποίηση της ισπανικής κυβέρνησης ότι θα την εμποδίσει με κάθε τρόπο.

Συγκεκριμένα, εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα “διοργάνωσης εξωσχολικών δραστηριοτήτων”, γονείς μαθητών έχουν καταλάβει κάποια σχολεία για να τα διατηρήσουν ανοικτά οργανώνοντας πιν-νικ και κινηματογραφικές βραδιές.

Στο πλαίσιο αυτό οι επικεφαλής των αυτονομιστών διαβεβαίωσαν χθες ότι την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, θα διαθέτουν 2.315 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 207 στη Βαρκελώνη. Ωστόσο η εκλογική επιτροπή διαλύθηκε καθώς κινδύνευε να της επιβληθεί πρόστιμο και αποτελείτο μόνο από αυτονομιστές, γεγονός που υπονόμευε την αξιοπιστία της.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αντιπαράθεση Μαδρίτης και των αυτονομιστών της Καταλονίας είναι μια από τις χειρότερες κρίσεις που έχει περάσει η Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1975 και τον θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο. “Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Μενέντεθ ντε Βίγο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία είναι παράνομη. Σημειώνεται, πως οι δυνάμεις ασφαλείας, που έχουν κατασχέσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου εκατομμύρια ψηφοδέλτια, εξακολουθούν να αναζητούν τις χιλιάδες κάλπες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για το δημοψήφισμα οι αυτονομιστές.

“Αυτές τις απίστευτα έντονες και πολύ συγκινητικές στιγμές, αισθανόμαστε ότι μπορούμε να αγγίξουμε το όνειρό μας”, δήλωσε ο Κάρλες Πουτζεμόντ, πρόεδρος της επαρχίας της βορειοανατολικής Ισπανίας και ηγέτη των αυτονομιστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ