Οι 5 λόγοι που “γκρεμίζουν” το ΧΑ!

του Γιάννη Διονάτου

Σε “κλοιό” πωλήσεων βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το Ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο όπως φαίνεται αντιμετωπίζει εκ νέου – και μετά από πολύ καιρό – την δυσπιστία των επενδυτών και δει των μεγάλων funds και των θεσμικών χαρτοφυλακίων οι οποίοι “βγαίνουν” πωλητές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές που παρακολουθούν στενά τα όσα συμβαίνουν στο ΧΑ, το πρόβλημα σε αυτή τη φάση εντοπίζεται σε τρία σημεία που θεωρούνται κομβικά και αφορούν την πορεία συνολικά της οικονομίας

Συγκεκριμένα τα μεγάλα funds και τα θεσμικά χαρτοφυλάκια εστιάζουν:
1. Στις έντονες ανησυχίες αναφορικά με το βαθμό ετοιμότητας των ελληνικών τραπεζών οι οποίες τελικά θα κληθούν να περάσουν τα stress tests νωρίτερα.

2. Στις εκτιμήσεις ότι θα απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

3. Στις έντονες ανησυχίες ότι ο μεγάλος χαμένος των γερμανικών εκλογών είναι η Ελλάδα, αφού η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως τελικά θα συνασπιστεί με το κόμμα που υποστηρίζει ακραιφνώς το Grexit!

4. Στην επιστροφή του πολιτικού ρίσκου και αβεβαιότητας καθώς οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις (βλέπε Καμμένος – Κουρουμπλής) επαναφέρουν εκ νέου τα σενάρια για σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού.

5. Στο κύμα από-επένδυσης μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών (Unilever – Nestle) το οποίο κάθε άλλο παρά εδραιώνει έναν περιβάλλον ηρεμίας στις επιχειρήσεις και στην οικονομία συνολικότερα.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ημέρες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι διαθέσεις και οι πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση, τόσο σε ότι αφορά την πορεία του Χρηματιστήριου Αθηνών και ειδικότερα σε ότι αφορά στα stress tests των τραπεζών, αλλά στον χειρισμό των πολιτικών εξελίξεων που σε αυτή τη φάση φαίνεται πως “πληγώνει” βαθιά το προφίλ της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ