Το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιρακινό Κουρδιστάν, λόγω δημοψηφίσματος

Το κλείσιμο των συνόρων του με την αυτόνομη κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ ανακοίνωσε το Ιράν, διαμέσου του υπουργείου Εξωτερικών του.

Το Ιράν, όπως και η Τουρκία, αλλά και χώρες της Δύσης, αντιτίθεται στο δημοψήφισμα που διεξάγεται από το πρωί στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά και σε περιοχές του βόρειου Ιράκ που ελέγχονται από τις ιρακινές κουρδικές ένοπλες δυνάμεις, για την ανεξαρτησία της περιοχής και την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Επιπλέον με ασκήσεις πολέμου προειδοποιούν Ιράν και Τουρκία το ιρακινό Κουρδιστάν, ριζικά αντίθετες προς το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, το οποίο έχει χαρακτηρίσει “προκλητικό και αποσταθεροποιητικό” και ο Λευκός Οίκος. Προηγήθηκαν τα πολεμικά γυμνάσια της Τουρκίας στα σύνορα με το Ιράκ, στη διάρκεια των οποίων εξαπολύθηκαν και αεροπορικές επιδρομές με στόχο τους Κούρδους του PKK στη μεθοριακή πόλη Γκαρά.

Οι ιρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν παιχνίδια πολέμου σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ιράν IRIB, μιλώντας για καθιερωμένη άσκηση με αφορμή την επέτειο από την έναρξη του πολέμου με το Ιράκ (1980-1988).

Το Ιράν έχει συνταχθεί με την Τουρκία και την ιρακινή κυβέρνηση στην αντίθεσή του προς την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ