Ακροδεξιά, επόμενη μέρα και πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη

Η επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών είναι πλέον γεγονός και τα σημεία στα οποίο στέκονται οι αναλυτές είναι η είσοδος στη βουλή του ακροδεξιού κόμματος “Εναλλακτική για την Γερμανία” , τα σενάρια της επόμενης μέρας και τα σχέδια για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Άνγκελα Μέρκελ για ακόμη μια φορά αναδεικνύεται πρώτη, ωστόσο τα ποσοστά της έπεσαν στο 33%, κάτι περισσότερο από 8 μονάδες κάτω από τις προηγούμενες εκλογές. Ετοιμάζεται για την τέταρτη εκλογική της θητεία, ωστόσο βγαίνει αρκετά ζημιωμένη και αποδυναμωμένη, γεγονός που θα το “εκμεταλλευτούν” τα άλλα κόμματα στις διαπραγματεύσεις για την δημιουργία κυβέρνησης.

“Θα περίμενα λίγο καλύτερα αποτελέσματα” δήλωσε η ίδια αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls.

1 germ

Τα σενάρια για την νέα Κυβέρνηση

Όλα δείχνουν πως πάμε σε έναν συνασπισμό “Jamaica”, όπως προκύπτει από τον συνδυασμό χρωμάτων των τριών κομμάτων. Το μαύρο δηλαδή που αντιπροσωπεύει τους Χριστιανοδημοκράτες, το πράσινο των Πράσινων και το κίτρινο των Φιλελεύθερων.

3 germ

Ωστόσο μια τέτοια συμμαχία, έχει πολλές και διαφορετικές παραμέτρους τόσο για την Γερμανία, όσο και για την Ευρώπη.  Οι Φιλελεύθεροι, αρχικά, είναι κάθετα αντίθετοι με τις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και τις οποίες προωθεί στην ατζέντα του για την Ευρώπη. Συνεπώς σε περίπτωση μιας τέτοιας συνεργασίας θα δημιουργηθούν πολλά “ρήγματα” στον γαλλογερμανικό άξονα και ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής πολιτικής για την Ευρώπη.

Αντίθετα οι Πράσινοι είναι πιο κοντά στην “ατζέντα της ανάπτυξης” γεγονός που θα δημιουργήσει αντιθέσεις μέσα στην ίδια την κυβέρνηση, της οποίας θα ηγείται η Α. Μέρκελ.

Άλλος κεντρικός πυλώνας αντιπαράθεσης είναι και θα συνεχίσει να είναι η διαχείριση του προσφυγικού. Οι Φιλελεύθεροι είναι αντίθετοι με την ως τώρα διαχείριση του προσφυγικού και θα προωθήσουν μια πιο σκληρή στάση, σε αντίθεση με τους Πράσινους που θα επιμείνουν σε μια πιο ήπια αντιμετώπιση του ζητήματος.

Κάπου εδώ όμως θα πατήσουν και οι ακροδεξιοί οι οποίοι δεν θα αρκεστούν στην πολιτική σπέκουλα εντός της Βουλής, αλλά θα “χτίσουν” όλη τους την ξενοφοβική και ρατσιστική προπαγάνδα πατώντας στους απογοητευμένους από τις έως τώρα πολιτικές που έχει εφαρμόζει η Καγκελάριος.

Η “διαμάχη” για το Υπ. Οικονομικών και τα σενάρια για την Ελλάδα

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, τα σενάρια μιας κυβέρνησης “Jamaica” φαντάζουν αρκετά δυσοίωνα. Από την μια οι Φιλελεύθεροι είναι αντίθετοι στην ελάφρυνση του χρέους και επιμένουν στην πολιτική λιτότητας, από την άλλη οι Πράσινοι είναι ανοιχτοί σε μια τέτοια συζήτηση και στηρίζουν κάθε κίνηση που θα ευνοήσει την αλλαγή του πολιτικού κλίματος στην Ευρώπη. Επομένως οι πολιτικές που θα ακολουθήσει η Καγκελάριος δεν θα αλλάξουν και κατά συνέπεια η συμφωνία για το χρέος που αποτελούσε “σημαία” για την Ελληνική πλευρά δε φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα. 

Σε καμία περίπτωση επομένως δεν θα έχουμε μια ριζική αλλαγή πλεύσης στα οικονομικά της Ευρώπης, όπως περίμεναν μήνες τώρα στο Μαξίμου.

Το Υπ. Οικονομικών θα αποτελέσει σημείο διαμάχης ανάμεσα στα κόμματα που θα συγκροτήσουν την Γερμανική Κυβέρνηση καθώς είναι ένα υπουργείο που το θέλουν όλοι και θα παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις επερχόμενες νομισματικές πολιτικές που ετοιμάζει η ΕΚΤ και αφορούν και την χώρα μας.

Γερμανο-τουρκικές σχέσεις

Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών θα επηρεάσουν και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις και κατ’ επέκταση τις ευρωτουρκικές, ένα ζήτημα που αφορά άμεσα την Ελλάδα.

Θυμίζουμε πως ήδη από την προεκλογική περίοδο, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε αντίθετη στο άνοιγμα άλλων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στο κοντινό μέλλον, τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν συλλαμβάνει και φυλακίζει Γερμανούς και Ευρωπαίους δημοσιογράφους. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως οι γερμανικές επιχειρήσεις «φεύγουν» από την Τουρκία, γεγονός που έχει επηρεάσει την οικονομία της γειτονικής μας χώρας.  

Αυτό είναι ακόμη ένα σημείο που το AfD θα πατήσει για να επιτεθεί στην Κυβέρνηση.  Σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του είναι συντηρητικοί πολίτες που αποστασιοποιήθηκαν από τους Χριστιανοδημοκράτες, μεταξύ άλλων και λόγω της ανεκτικής πολιτικής της Μέρκελ σε θέματα όπως το προσφυγικό και οι σχέσεις με την Τουρκία. Εκεί θα στηρίξουν οι ακροδεξιοί όλη τους την αντικυβερνητική στάση.

Το “πρόβλημα” ωστόσο δεν είναι μόνο το AfD, ως προς τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, αλλά και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που έχουν υιοθετήσει σκληρή στάση έναντι της προοπτική εμβάθυνσης της Ένωσης, υποστηρίζοντας το “πάγωμα” των εμπορικών και οικονομικό-πολιτικών σχέσεων με την Άγκυρα.

Επομένως η Καγκελάριος θα πρέπει να οικονομήσει την πολιτική της στάση όντας υπό έντονες πιέσεις από όλες τις πλευρές.

Να σημειώσουμε ωστόσο πως οι Σοσιαλιστές, παρά την δήλωσή τους πως θα “μείνουν εκτός κυβέρνησης” δεν αποκλείουν το σενάριο να συνεργαστούν εκ’ νέου με την Μέρκελ σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη ωφέλιμη λύση για την χώρα.  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ