Τερέζα Μέι: “Φεύγουμε από τα πόδια σας”

Διάγγελμα για το Brexit και τις προθέσεις της χώρας για το μέλλον της στην Ευρώπη, έκανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι από την Φλωρεντία. 

Όπως είπε η Τ. Μέι η Βρετανία ήταν είναι και θα παραμείνει περήφανο μέλος της Ευρώπης και θα συνεχίσει να εργάζεται για διάφορα θέματα στο πλευρό της Ευρωπαϊής Ένωσης, όμως δεν θα είναι μέλος της. Οι τομείς στους οποίους η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ΕΕ θα είναι το εμπόριο, η πάταξη της τρομοκρατίας, το προσφυγικό και οι κλιματικές αλλαγές. 

Απαντώντας εμφατικά στις δηλώσεις Γιούνκερ για την χάραξη της νέας πορείας της Ευρώπης, η Τ. Μέι δήλωσε ”Φεύγουμε από τα πόδια σας. Δε θα σας εμποδίσουμε” για να προσθέσει πως η Βρετανία θα είναι ”ο πιο δυνατός και καλός φίλος και συνεργάτης της Ευρώπης”, αν και η Βρετανία δεν αισθάνθηκε ποτέ την ΕΕ σαν “αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας ιστορίας”. Αυτό ήταν και το διακύβευμα του δημοψηφίσματος. 

Κατόπιν η πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους ξένους πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Βρετανία καλώντας τους να παραμείνουν στη χώρα, ενώ η ίδια εγγυάται τα δικαιώματα τους, ενώ για όσους πολίτες της ΕΕ θέλουν να μεταναστεύσουν στην Βρετανία, θα πρέπει να εγγράφονται σε ενα ειδικό μητρώο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν μέχρι το οριστικό Brexit αλλά και το μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί καθώς αυτό των Καναδά και Νορβηγίας δεν κρίνονται ικανοποιητικά για την Βρετανία.  ”Θα πρέπει να βρεθεί ένα ”δημιουργικό” μοντέλο και όχι να ακολουθήσουμε το μοντέλο ενός άλλου κράτους.

Στην συνέχεια η Τ. Μέι όρισε την ημερομηνία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ”Η Βρετανία θα σταματήσει να έιναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 Μαρτίου 2019. Όμως η διαδικασία εξόδου δεν θα είναι ομαλή, καθώς θα χρειαστεί ένας ισχυρός μηχανισμός επίλυσης διαφορών. Δε θα πρέπει να αφεθεί στα δικαστήρια της Βρετανίας ή του Ευρωπαϊκου Δικαστηρίου”.

Η πρωθυπουργός τόνισε πως δεν επιθυμεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να χάσουν από την αποχώρηση της Βρετανίας, καθώς αυτή θα εκπληρώσει μέχρι τέλους της υποχρεώσεις της. 

Κλέινοντας η Τερέζα Μέι, δήλωσε πως το μέλλον της Βρετανίας προβλέπεται λαμπρό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ