emea business monitor

Grexit ζητά το 25% των νέων Γερμανών βουλευτών

Το Ελληνικό χρέος δεν απασχόλησε τον προεκλογικό αγώνα κανενός Γερμανικού κόμματος και είναι λογικό αφού αυτοί που είναι υπέρ της δανειακής στήριξης της Ελλάδας (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιολδημοκράτες και Πράσινοι) δεν θέλησαν να θίξουν τέτοια περίοδο ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που θα μπορούσε να κοστίσει σε ψήφους. Από την άλλη η Αριστερά, που έχει ενδοιασμούς για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα δάνεια προς την Ελλάδα, δε θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με το αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τις εκλογές όμως το Ελληνικό ζήτημα θα επιστρέψει στην καινούργια βουλή, στην οποία θα έχουν εισέλθει (όπως όλα δείχνουν) κόμματα με ξεκάθαρη θέση εναντίον της βοήθειας προς την Ελλάδα και υπέρ του Grexit. O λόγος για το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), τα οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα συγκεντρώσουν 20%-25%.

Το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να κηρύξει πτώχευση

 Από την αρχή της ίδρυσης του το 2013 το AfD απέρριπτε τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα. Όπως παραδέχτηκε την Πέμπτη το βράδυ στη γερμανική τηλεόραση ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, «η διάσωση της Ελλάδας μας ανέδειξε». 

Εξηγώντας τη θέση του κόμματος της στην Deutsche Welle η αναπληρώτρια πρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία και ευρωβουλευτής Μπέατριξ φον Στορχ επισημαίνει πως «για την Ελλάδα το ευρώ είναι ένα ΄σκληρό’ νόμισμα. Αυτό καταστρέφει την ελληνική οικονομία. Για να αντισταθμίζονται τα ανταγωνιστικά της μειονεκτήματα θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της υποτίμησης του νομίσματος». Πράγμα που επιτυγχάνεται μόνο με ένα εθνικό νόμισμα.

Η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη «βλάπτει», σύμφωνα με την κ. φον Στόρχ, «τον Έλληνα πολίτη και την ελληνική οικονομία.» Η έξοδος από το ευρώ δεν ενδεικνύεται όμως μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλα τα κράτη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους. Σύμφωνα με το AfD το όλο εγχείρημα Ευρωζώνη έχει αποτύχει και θα πρέπει να καταργηθεί.

Τι γίνεται όμως με το χρέος που έχει συσσωρευτεί σε περίπτωση ενός Grexit. «Θα πρέπει να το ξεγράψουμε», απαντά κοφτά η υποψήφια βουλευτής του AfD στην Deutsche Welle. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς – ουδέποτε η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της. Κάθε επιπλέον δάνειο προς τη χώρα συνιστά δώρο και δεν θα επιστραφεί ποτέ. Το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να κηρύξει πτώχευση. Και αυτό σημαίνει πως ο δανειζόμενος απελευθερώνεται από τα χρέη του και ο δανειστής παραιτείται από την αξίωση επιστροφής του δανείου». Ο λόγος που δεν διαγράφονται τα χρέη σχετίζεται με το πολιτικό κόστος αυτού του μέτρου το οποίο δεν θέλουν, σύμφωνα με την Μπέατριξ φον Στορχ, να επωμιστούν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Η πολιτικός του AfD, είναι σίγουρη πως τα δάνεια θα εξακολουθούν να παρέχονται, παρ΄ ότι δεν επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Οι Φιλελεύθεροι και η Ελλάδα

Αν και στο πρόγραμμα των Φιλελευθέρων δεν αναφέρεται το θέμα Grexit, στην ενότητα με τις προτάσεις για την λειτουργία της Ευρωζώνης, η χώρα μας αππουσιάζει. Σε σχέση με το τρίτο πακέτο βοήθειας ασκείται στο πρόγραμμα κριτική στη γερμανική κυβέρνηση που το αποδέχτηκε παρ’ ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με αυτό τον τρόπο τίθεται σύμφωνα με τους Φιλελεύθερους σοβαρά σε αμφισβήτηση η ρήτρα «της μη διασώσεως» (no-bail-out). Στόχος του FDP είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας αυτής της ρήτρας επειδή «διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να αναλάβουν τις συνέπειες της οικονομικής και δημοσιονομικής τους πολιτικής».

Ο ίδιος πρόεδρος του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του να διαθεχτεί τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, πριν μερικούς μήνες σε σχέση με τη συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα και την περικοπή του χρέους: «Δεν μπορείς να περιμένεις ούτε από την Ελλάδα και ούτε από τους (γερμανούς) φορολογούμενους να ζουν με ακόμη μια αβεβαιότητα. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει το Grexit έτσι ώστε να απελευθερωθεί η χώρα, εκτός ευρώ, από τα χρέη της, παραμένοντας ωστόσο στην ΕΕ.» Σύμφωνα με τον κ. Λίντνερ, η έξοδος της Ελλάδας θα επέτρεπε «στην ευρωζώνη να κάνει μια νέα αρχή, επειδή θα τηρούνταν αυστηρά το δίκαιο και οι κανόνες.»

Οι Πράσινοι και ο φόβος για επιστροφή της Ευρωκρίσης

Ξεκάθαρη είναι και η θέση των Πράσινων για το Ελληνικό ζήτημα, υποστηρίζοντας τα δανειακά προγράμματα, ενώ ο εκπρόσωπος των Πράσινων Σβεν Γκίγκολντ, σε συνέντευξη του σε Γερμανική εφημερίδα προειδοποίησε πως ”η πολιτική του FDP θα οδηγούσε στην επιστροφή της ευρωκρίσης….. δεν μας χρειάζεται μια συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας. Αυτό είναι ανεύθυνο. Μια τέτοια πολιτική δεν πρόκειται να εφαρμοστεί με τους Πράσινους”.

Η αναφορά του Σ. Γκίγκολτ αφορά την περίπτωση της συμμετοχής των Πρασίνων σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθερους. Δεδομένου ότι η Άνγκελα Μέρκελ απορρίπτει ένα Grexit, το FDP αναγκαστικά θα πειθαρχήσει και θα παραιτηθεί από το αίτημα του αν θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Διαφορετική θα είναι η κατάσταση αν οι Φιλελεύθεροι βρεθούν στην αντιπολίτευση. Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι FDP, δεξιοί λαϊκιστές του AfD και ένας σεβαστός αριθμός Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών να ψηφίζουν από κοινού ενάντια στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.