Δ. Παπαδημητρίου: “Bailout στο τέλος του 2017”

Μλίωντας στο Αγγλικό Bloomberg ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου τόνισε την ανοδική πορεία της Ελληνικής οικονομίας και την σταθερότητα που σιγά σιγά επιτυγχάνεται σε αυτή. 

Σε ότι αφορά το θέμα της αξιολόγησης, αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και μέχρι το Eurogroup τον Νοέμβρη θα έχουν ολοκληρωθεί το 80% των προαπαιτούμενων, ενώ μέχρι αυτό του Δεκέμβρη, θα έχουν ολοκληρωθεί και τα υπόλοιπα.

Δεν παρέλειψε να τονίσει πως η 3η αξιολόγηση είναι διαφορετική από την 2η, η οποία κράτησε πάρα πολύ και ο στόχος είναι να έχουν τελειώσει όλα μέχρι το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε το 2018 να επικεντρωθούμε στο τέλος του μνημονίου και την μετάβαση στην επόμενη μέρα

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους, ο Δ. Παπαδημητρίου απάντησε πως στην 2η αξιολόγηση είχε γίνει συμφωνία πως θα συζητηθεί το θέμα του χρέους μετά το bailout και η πεποίθηση tης κυβέρνησης είναι πως τον Αύγουστο του 2018 που θα πλησιάζουμε στο τέλος του μνημονίου, η συζήτηση αυτή θα ανοίξει και ίσως υπάρξουν και αποφάσεις για το μακροπρόθεσμο κούρεμα του χρέους καθώς και αναπροσαρμογές επιτοκίων που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Γερμανών υποψηφίων ότι για να γίνει ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, θα πρέπει η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη, ο Υπουργός απάντησε πως δεν είναι πρέπον να σχολιάσει δηλώσεις Γερμανών υποψηφίων, ενώ πιστεύει πως η Γερμανική κυβέρνηση έχει τη θέληση να βρεθεί λύση και πως το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών και οι κυβερνητικές συμμαχίες που θα δημιουργηθούν, δεν θα επηρεάσουν την μέχρι τώρα Γερμανική στάση

Για την πίεση που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος στο ΧΑ ο Δ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε πως οι τράπεζες έχουν αντέξει τα stress tests και μάλιστα κάτω από τα χειρότερα δυνατά σενάρια και τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα συμφωνούν πως όλα είναι εντός σχεδίων. Όσο αφορά την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και σε αυτό το θέμα όλα προχωρούν μέσα στο καθορισμένο πρόγραμμα και είναι εντός στόχων.

Σε ότι έχει να κάνει με την μέχρι τώρα πορεία του Roadshow και τις συζητήσεις που έχουν γίνει, ο Δ. Παπαδημητρίου τόνισε πως το κλίμα είναι θετικό επειδή και τα νούμερα είναι αντίστοιχα θετικά. Τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί επιχειρηματική ευκαιρία και αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως όσοι έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, όχι μόνο κρατάνε τις επενδύσεις τους, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς.

Σε ερώτηση για τυχόν ανησυχίες για το θέμα της Eldorado και το πως θα επηρεάσει άλλους αντίστοιχους επενδυτές, ο υπουργός τόνισε πως το θέμα της Eldorado είναι σύνθετο και πως η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης είναι να στείλει το θέμα στη διαιτησία για να βρεθούν λύσεις. Δεν παρέλλειψε όμως να σχολιάσει την απόφαση της Eldorado να εγείρει θέμα αποχώρησης 5 μέρες πριν βγουν οι αποφάσεις.

Κλείνοντας ο Δ. Παπαδημητρίου τόνισε πως η χώρα θα πετύχει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος όπως έχει συμφωνηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ