Διαφωνία Μέρκελ και Τραμπ στο ζήτημα της Β. Κορέας

Κατά της στρατιωτικής λύσης στο θέμα της διένεξης με τη Βόρεια Κορέα τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας τη διαφωνία της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, απείλησε με “ολική καταστροφή” την Πιονγιάνγκ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στην Deutsche Welle ανέφερε,”Τάσσομαι κατά μιας τέτοιας απειλής. Για μένα και την κυβέρνηση ισχύει ότι δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση μια στρατιωτική λύση. Πιστεύουμε στις διπλωματικές προσπάθειες και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές”. Όπως είπε, “η ενδεδειγμένη απάντηση είναι η επιβολή κυρώσεων και η εφαρμογή τους”. “Θεωρώ ότι όλα τα υπόλοιπα σε σχέση με την Βόρεια Κορέα είναι λάθος. Και εδώ υπάρχει μια ξεκάθαρη διαφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο” πρόσθεσε.

Η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε πρόθυμη να διαμεσολαβήσει για μια συμφωνία με την Πιονγιάνγκ κατά το πρότυπο της συμφωνίας με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, πάντα όμως σε συνεργασία με τους εταίρους. “Αν και από γεωγραφικής άποψης η διένεξη είναι πολύ μακριά από τη Γερμανία, ωστόσο μας αφορά. Και γι’αυτό τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Συμμετείχαμε στις διαπραγματεύσεις και στην περίπτωση του Ιράν. Αυτή την οδό – ή κάποια παρόμοια – θέλουμε να ακολουθήσουμε και στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας από κοινού με τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ” ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ