ΕΕ: Προτείνει αύξηση των αρμοδιοτήτων της στο χρηματοπιστωτικό τομέα

Την αύξηση των αρμοδιοτήτων της στο χρηματοπιστωτικό τομέα με τη μεταφορά σειράς αρμοδιοτήτων από τα κράτη – μέλη στις Βρυξέλλες, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει να περάσει στις εποπτικές Αρχές των Βρυξελλών η εποπτεία των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών κεφαλαίων, καθώς και του χρηματοπιστωτικού δείκτη του Euribor. Επίσης, προτείνει και την πιο αυστηρή εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, “αυτό που προτείνουμε είναι μια σταδιακή προσέγγιση. Εν τέλει μπορούμε να φθάσουμε σε μια ενιαία ευρωπαϊκή εποπτική Αρχή για τις κεφαλαιαγορές. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος στην Ευρώπη αλλάζει λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι γενικώς τα κράτη – μέλη εμφανίζονται απρόθυμα να παραχωρήσουν εποπτικές αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες, ωστόσο η οικονομική κρίση έφερε σημαντικές αλλαγές, με αποτέλεσμα σήμερα η ΕΚΤ να έχει την εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών των χωρών τη ευρωζώνης.

Οι όποιες προτάσεις της ΕΕ για να “περάσουν” θα πρέπει να εγκριθούν τόσο από τα κράτη – μέλη, όσο και από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ