Βενεζουέλα: Διάλογο με την αντιπολίτευση ξεκινά ο Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε την Τρίτη ότι ξεκινά διάλογο με την αντιπολίτευση, ύστερα από το πλαίσιο της διαμεσολάβησης που πρότειναν ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεδίνα.

“Ο Θαπατέρο και ο πρόεδρος Μεδίνα γνωρίζουν πολύ καλά ότι ήθελα διάλογο με την αντιπολίτευση, αποδέχομαι λοιπόν αυτή τη νέα ημέρα του διαλόγου”, δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου η οποία αναμεταδιδόταν απευθείας τηλεοπτικά.

Η δήλωσή του έγινε λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση μιας ανακοίνωσης της αντιπολίτευσης, η οποία όμως περιορίστηκε να επιβεβαιώσει μόνο ότι θα γίνει μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας. 

Να σημειώσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που τα δύο στρατόπεδα αποπειρώνται να διαπραγματευθούν. Ένας πολιτικός διάλογος είχε αρχίσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση τον Οκτώβριο του 2016, υπό την αιγίδα του Βατικανού και της Ένωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής (Unasur). Όμως η συμμαχία της αντιπολίτευσης MUD πάγωσε τις διαπραγματεύσεις τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αθετούσε τις συμφωνίες που είχαν συναφθεί για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών και την αποφυλάκιση αντιφρονούντων. Έκτοτε, οι δύο πλευρές έχουν υιοθετήσει θέσεις που μοιάζουν εντελώς ασυμβίβαστες

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ