Μακρόν σε Τσίπρα: Στηρίζουμε την Ελλάδα στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης

Τη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα και στην προσπάθεια που κάνει για οικονομική ανάκαμψη, εξέφρασε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Στην ερώτηση για το ρόλο του ΔΝΤ, ο Μακρόν απάντησε: “Δεν νομίζω ότι είναι σωστό το ΔΝΤ να παρεμβαίνει στα ευρωπαϊκά πράγματα και να εποπτεύει ευρωπαϊκές χώρες και τις οικονομίες τους. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και κυβερνήσεων. Σημείωσε, δε: Από τον Ιανουάριο του 2018 ελπίζω να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, να συνεχίσει να επικρατεί η αλληλεγγύη, κάτι που θα οδηγήσει μοιραία στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επανέλαβε ότι το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να θέσει νέους όρους. Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις και με το ΔΝΤ, ανέφερε. Ας λειτουργήσουμε ευρωπαϊκά, είπε, υπενθυμίζοντας την πρότασή του για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.”.

Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι “είναι η ώρα για να μιλήσουμε για τη Νέα Ευρώπη” και σημείωσε ότι θα προχωρήσει τις συζητήσεις με τις 8 χώρες για μια διαρθρωμένη μόνιμη συνεργασία και παρατήρησε ότι επιθυμεί την ενσωμάτωση και άλλων χωρών. “Πρέπει να μείνουμε ανοιχτοί στις ξένες επενδύσεις. Η Ευρώπη, επειδή δείξαμε αποφασιστικότητα, βγαίνει από την κρίση και πιστεύω ότι θα πρέπει να γυρίσει σελίδα υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα να γίνουν σημαντικά βήματα. Έχω αναλάβει δεσμεύσεις ενώπιον του γαλλικού λαού”.

Τόνισε επίσης ότι “υπάρχουν κάποια στοιχεία, ίσως αναιμικά ακόμη, αλλά δείχνουν ότι η Ελλάδα ανακάμπτει” και πρόσθεσε: “Θα στηρίξουμε την Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα θα πρέπει και το ΔΝΤ να μην παρουσιάσει νέα αιτήματα και το Εurogroup να αναλάβει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Οι συζητήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν το 2018. Η Γαλλία θα στηρίξει τις επενδύσεις για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Αύριο θα ενισχυθεί η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα με την συμβολή της γαλλικής αναπτυξιακής τράπεζας.”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ