Βόρεια Κορέα: Νέα πυρηνική δοκιμή – έντονες διεθνείς αντιδράσεις

Την πραγματοποίηση νέας πυρηνικής δοκιμής βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε σήμερα η Βόρεια Κορέα μέσα από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, προκαλώντας έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας, η δοκιμή έγινε ώστε να εξεταστεί το κατά πόσο η βόμβα μπορούσε να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού πυραύλου, και ήταν απόλυτα επιτυχημένη.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, καταγράφηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών Ρίχτερ κοντά στο σημείο που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί υπόγειες πυρηνικές δοκιμές.

Η κίνηση αυτή της Βόρειας Κορέας ήταν αιτία για την τηλεφωνική επαφή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, με τον τελευταίο να ζητά νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Σημειώνεται ότι ΗΠΑ και Ιαπωνία έχουν συνάψει συμφωνία βάσει της οποίας η πρώτη έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τη δεύτερη σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης.

Επίσης, και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε “να ληφθούν «όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα”.

Ακόμα και η Κίνα, που αποτελεί σύμμαχο της Βόρειας Κορέας και ουσιαστικά τον μοναδικό υποστηρικτή της, καταδίκασε τη νέα πυρηνική δοκιμή και ζήτησε να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση με κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της”.

Τέλος, και η Ρωσία, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε “βαθιά ανησυχία” για τη νέα αυτή πυρηνική δοκιμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ