Α.Τσίπρας: “Ένα δημόσιο σύγχρονο, αξιοκρατικό, διαφανές και αποτελεσματικό”

“Το όραμα για την επόμενη τριετία είναι μια ανεξάρτητη, αποκομματικοποιημένη, αποτελεσματική και λειτουργική δημόσια διοίκηση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας για την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις”, τόνισε ο ΓΓ του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης, παρουσιάζοντας την επικαιροποιημένη Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019.

Όπως ανέφερε, η στρατηγική αυτή διαρθρώνεται στους ακόλουθους άξονες:

Διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών, δομές και διαδικασίες, τοπική αυτοδιοίκηση, ανθρώπινο δυναμικό, ρυθμιστική διακυβέρνηση, διαφάνεια, λογοδοσία και ανοιχτή διακυβέρνηση, στρατηγική ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καταπολέμηση διαφθοράς. 

Παρουσιάζοντας τα ορόσημα της Εθνικής Στρατηγικής στην πορεία προς το 2020, και αναφερόμενος συγκεκριμένα στον άξονα των διοικητικών δομών και διαδικασιών, είπε ότι το 2017 ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των δομών και η έκδοση επικαιροποιημένων οργανισμών υπουργείων και προχωράει η αξιολόγηση δομών και η έκδοση επικαιροποιημένων οργανισμών λοιπών φορέων δημοσίου. Επίσης, δημιουργείται ψηφιακό οργανόγραμμα Δημοσίου.

Σημείωσε ακόμη ότι 2018 θα καταρτιστεί σχέδιο δράσης για την εφαρμογή προτύπων διοίκησης ποιότητας στους δημόσιους φορείς, ενώ το 2019 θα εφαρμοστεί σχέδιο και προτυποποίηση υπηρεσιών βάσει νέου πλαισίου αξιολόγησης ποιότητας. 

Σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, αναφερόμενος στο 2017 μίλησε για απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας. Εντός του 2018 το υπουργείο θα προχωρήσει στην ανάπτυξη μεθοδολογίας για την ανάλυση, χαρτογράφηση και ανασχεδιασμό διαδικασιών – δημιουργία μητρώου διαδικασιών, ψηφιοποίηση διαδικασιών και ενίσχυση των ΚΕΠ. Για το 2019 προγραμματίζεται η ολοκλήρωση της ανάπτυξης μητρώου διαδικασιών στους φορείς της Δημόσιας διοίκησης και η πλήρης μετάβαση στο ψηφιακό ΚΕΠ

Σε παρόμοια λογική κινήθηκε και η ομιλία του Α.Τσίπρα. 

“Απώτερος στόχος αυτού του συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδιασμού, είναι μια Ελλάδα με πλήρως ανακτημένη την εθνική της κυριαρχία. Μια Ελλάδα που θα μπορεί να βασιστεί στις δυνάμεις της. Και να εξασφαλίσει για τον λαό της ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα βάλει τα θεμέλια για το ελληνικό κράτος των επόμενων γενεών, που θα προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στους πολίτες. “Το κράτος που θα στρέφεται προς τους πολίτες αντί να απαιτεί από τους πολίτες” δήλωσε χαρακτηριστικά και αναφερθείς στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μεταρρύθμισης είπε πως έχει ορίζοντα τετραετίας το οποίο “θα μας οδηγήσει το 2020, σε ένα δημόσιο σύγχρονο, αξιοκρατικό, διαφανές και αποτελεσματικό” πρόσθεσε.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ