“Ανησυχία” στην Άγκυρα για το Κουρδικό δημοψήφισμα

Άγκυρα και Βαγδάτη προειδοποιούν με αντίποινα την κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν ενόψει του προγραμματισμένου για τις 25 Σεπτεμβρίου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής και καλούν την κυβέρνηση του Μασούντ Μπαρζανί να το ακυρώσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε: “Τα βήματα που κάνει το Αρμπίλ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος είναι λανθασμένα και τους το έχουμε πει ξεκαθαρά. Υψώνουν την σημαία της περιφέρειας του Κουρδιστάν στα κυβερνητικά κτίρια και σε κτίρια θεσμών στο Κιρκούκ παραβιάζοντας το ιρακινό σύνταγμα. Είναι λάθος κίνηση”.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ιράκ συζήτησαν την ανάγκη απόσυρσης των τουρκικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Μπασίκα, στο ιρακινό Κουρδιστάν από τα τέλη του 2015.

“Συζητήσαμε την ανάγκη απόσυρσης των τουρκικών δυνάμεων από την Μπασίκα. Τα τουρκικά στρατεύματα σταθμεύουν εκεί από τις 3 Δεκεμβρίου 2015”, δήλωσε μετά την συνάντηση των δύο ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Ιμπραήμ Αλ Τζααφάρι.

Να σημειώσουμε πως η Άγκυρα ανησυχεί για την εκδήλωση ανάλογων αξιώσεων από τους Κούρδους της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβεί στο Αρμπίλ την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ