Νορβηγία: Κέρδη 63 δισ. δολαρίων για το “Ταμείο”!

Κέρδη ύψους 63 δισ. δολαρίων (499 δισ. νορβηγικές κορόνες) κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο του έτους το Government Pension Fund Global (GPFG), το κρατικό δηλαδή επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο.

Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2017 το GPFG κατέγραψε αποδόσεις ύψους 6,5% η οποίες ήταν υψηλότερες από τους στόχους της διοίκησης και του CEO του “Ταμείου”, Yngve Slyngstad (φωτό).

Το δεύτερο τρίμηνο, η κυβέρνηση της Νορβηγίας απέσυρε 16 δισ. κορώνες από το “Ταμείο” ενώ το νορβηγικό νόμισμα ανατιμήθηκε έναντι των βασικών νομισμάτων το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που μείωσε την αξία του ταμείου κατά 32 δισ. κορώνες.

Στα τέλη Ιουνίου, το “Ταμείο” είχε χρηματιστηριακή αξία 8,020 τρισ. κορώνες, από την οποία το 65,1% ήταν επενδεδυμένο σε μετοχές, το 32,4% σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος και στο 2,5% σε ακίνητα. Το “Ταμείο” επενδύει τα έσοδα από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας και είναι πλέον τόσο μεγάλο, που το μέγεθός του είναι δυόμισι φορές το μέγεθος της νορβηγικής οικονομίας.

Σημειώνεται, τέλος, πως η ισοτιμία ευρώ -νορβηγικής κορόνας ανέρχεται στο 1 προς 9.29 κορώνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ