Μέρκελ και Σούλτς κατά Ερντογάν

Ξεκάθαρες ήταν επικρίσεις κατά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών (και τέως πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου), Μάρτιν Σούλτς, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου με τις οποίες προέτρεπε τους Γερμανούς πολίτες που είναι τουρκικής καταγωγής να μην ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους γιατί “είναι εχθροί της Τουρκίας”.

Ειδικότερα, η Άγκελα Μέρκελ, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Χέρφορντ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, δήλωσε ότι “δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, ούτε στον Πρόεδρο Ερντογάν να παρεμβαίνει. Οι Γερμανοί πολίτες, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ελεύθερα το κόμμα που επιθυμούν”.

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι “δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Τούρκου Προέδρου να δίνει οδηγίες για τις γερμανικές εκλογές”, ενώ απευθυνόμενος στους Τούρκους της Γερμανίας ανέφερε: “Ανήκετε σε εμάς. Δεν θα επιτρέψουμε τον διχασμό μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων στη Γερμανία”.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων: “Απευθύνομαι στους συμπατριώτες μου στη Γερμανία. Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι είναι εχθροί της Τουρκίας. Στηρίξτε κόμματα που δεν είναι εχθροί της χώρας μας. Στη Γερμανία ζουν περίπου 1 εκατ. Τούρκοι με δικαίωμα ψήφου. Καλώ τους Τούρκους που ζουν εκεί να μην ψηφίσουν κόμματα που υιοθετούν επιθετική και ασεβή συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας. Τους καλώ να δώσουν στις εκλογές, ένα μάθημα σε αυτά τα κόμματα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ