O πόντιακής καταγωγής κοσμοναύτης Γιουρτσίχιν έθεσε σε τροχιά τον νανοδορυφόρο

Ύστερα από διαδρομή επτάμισι ωρών εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ο ποντιακής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης Φιοντόρ Γιουρτσίχιν (Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος), εκτόξευσε χειροκίνητα στο διάστημα τον πρώτο νανοδορυφόρο ρωσικής κατασκευής παγκοσμίως, ο οποίος έχει δημιουργηθεί σχεδόν στο σύνολό του από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Ο δορυφόρος τύπου CubeSat έχει διαστάσεις 30 x 11 x 11 cm και βάρος 3,7 κιλών.Στόχος είναι η μελέτη των επιπτώσεων του διαστήματος στα σύνθετα πολυμερή και κεραμικά υλικά που έχουν παραχθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

O δορυφόρος, εκτός από το σήμα των ηλεκτροκινών του αισθητήρων θα μεταδώσει στη ραδιοσυχνότητα 437,025 MHz χαιρετίσματα στον πλανήτη Γη σε δέκα γλώσσες. Οι ευχές ηχογραφήθηκαν από φοιτητές του Πολυτεχνείου του Τομσκ στη Σιβηρία, όπου κατασκευάσθηκε ο δορυφόρος Tomsk-TPU-120, σε συνεργασία με τη ρωσική αεροδιαστημική εταιρεία S.P.Korolev Rocket & Space Corporation Energia.

Ο Γιουρτσίχιν, διοικητής της αποστολής 52 του ISS, με τη συνοδεία του μηχανικού Σεργκέι Ριαζάνσκι, συνολικά πραγματοποίησε τη διαδοχική χειροκίνητη εκτόξευση πέντε νανοδορυφόρων, καθένας εκ των οποίων έχει διαστάσεις έως μισού μέτρου και βάρος έως δέκα κιλών.

Δύο μίνι-δορυφόροι με την ονομασία Tanyusha εκτοξεύθηκαν ο ένας με αφορμή την 60ή επετείου της εκτόξευσης του πρώτου τεχνητού δορυφόρου στην ιστορία, του «Σπούτνικ 1» της ΕΣΣΔ, και ο άλλος λόγω της 160ής επετείου από τη γέννηση του Ρώσου επιστήμονα Κονσταντίν Τσιολκόφσκι, «πατέρα» της θεωρητικής αστροναυτικής και του πυραυλικού προγράμματος της Ρωσίας.

Τέλος, δύο ακόμη δορυφόροι, ο TNS-0 και ο TS530-Zerkalo, σε σχήμα μεταλλικής σφαίρας όπως ο αρχικός «Σπούτνικ», απελευθερώθηκαν στο διάστημα για να τεστάρουν ο πρώτος ένα πειραματικό σύστημα πλοήγησης και ο δεύτερος την πυκνότητα της γήινης ατμόσφαιρας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ