Μέρκελ για ελληνικό χρέος:”Μπορεί να γίνει συζήτηση για περαιτέρω ελαφρύνσεις”

Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ που διεκδικεί μία νέα θητεία, φρόντισε να αποσαφηνίσει πλήρως τις θέσεις της για το χειρισμό του ελληνικού ζητήματος ιδιαίτερα όσον αφορά το χρέος, το οποίο είναι ένα από τα επίμαχα θέματα στον προεκλογικό διάλογο και στην αντιπαράθεση με τους ακροδεξιούς αντιευρωπαϊστές-λαικιστές του AfD.

Σε μια μακρά συνέντευξή στο δημόσιο ραδιόφωνο Deutschlandfunk και σε κοινό πρόγραμμα των τηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF, η καγκελάριος αναφέρθηκε αναλυτικά στα ευρωπαϊκά θέματα και στην ελληνική κρίση. Απάντησε μάλιστα διεξοδικά σε πολλές ερωτήσεις για  το ελληνικό πρόγραμμα, τη στήριξη της χώρας από την ΕΕ, τις μεταρρυθμίσεις, το ζήτημα του χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ.

Η Καγκελάριος έμεινε σταθερή στην γραμμή της πως το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν υπάρχει στο τραπέζι σαν επιλογή, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να  «συζητηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του»

Αιτιολόγησε την έως τώρα σκληρή στάση που έχουν τηρήσει οι Ευρωπαίοι και το Βερολίνο προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι ήταν επιβεβλημένο να προχωρήσουν κάποιες μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα στη χώρα.

Τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ για το χρέος είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ονομαστικό κούρεμα. Όσον αφορά την ελάφρυνση του,  η κ. Μέρκελ απάντησε με μια διατύπωση που αφήνει περιθώρια ερμηνειών: «Μπορεί να γίνει συζήτηση για περαιτέρω ελαφρύνσεις». Είχε προηγηθεί ωστόσο η κατηγορηματική διατύπωση ότι «κούρεμα του ελληνικού χρέους με την κλασική έννοια αποκλείεται».

Όσον αφορά τη στάση των δανειστών προς την Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι «η υπερβολική επιείκεια δεν βοηθά τις υπερχρεωμένες χώρες. Γι’ αυτό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα τόσο σκληρά. Η χώρα δοκιμάστηκε πολύ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ