NY Times: Η Ουκρανία πούλησε πυραύλους στη Β. Κορέα

Η Βόρεια Κορέα φέρεται να αγόρασε τους διηπειρωτικούς πυραύλους της από την Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των NY Times, το οποίο επικαλείται την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) και πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Αυτό, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες κατάφερε να εξακριβωθεί βάσει μιας πρόσφατης φωτογραφίας, που είχε ληφθεί κατά την διάρκεια της επιθεώρησης του πυραύλου Hwasong-14 που είχε πραγματοποιήσει ο Κιμ Γιονγκ Ιλ. Τότε, παρατηρήθηκε ότι οι πυραυλοκινητήρες του, είναι κινητήρες τύπου P-250, με τους οποίους εξοπλίζονται οι βαρέως τύπου σοβιετικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι P-36 (SS-9 σύμφωνα με την κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ).

Τους συγκεκριμένους πυραύλους και κινητήρες για την Ρωσία τους κατασκεύαζε το ουκρανικό εργοστάσιο “Yuzmash”. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το 2014, ύστερα από την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και αφότου διέκοψε την συνεργασία με την Ρωσία, έστειλε τους κινητήρες στην Βόρεια Κορέα. “Προφανώς οι κινητήρες αυτοί εστάλησαν στην Βόρεια Κορέα μέσω λαθρεμπορίου, δήλωσε στους The New York Times, ο εμπειρογνώμων του IISS Μάικλ Έλεμαν, εκφράζοντας την μεγάλη του ανησυχία για την κατάσταση αυτή και επισημαίνοντας ότι “το μεγαλύτερο ζήτημα συνίσταται στο πόσοι παρόμοιοι κινητήρες έφυγαν από την Ουκρανία μέσω λαθρεμπορίου”.

Η NY Times υπενθυμίζει ότι πριν από έξι χρόνια βορειοκορεάτες κατάσκοποι επιχείρησαν να κλέψουν μυστικά που αφορούσαν τους πυραύλους από το εργοστάσιο “Yuzmash”, αλλά συνελήφθησαν. Δεν αποκλείεται μια δεύτερη απόπειρα, που έγινε “μέσα στο χάος που επικράτησε μετά την επανάσταση στην Ουκρανία”, να ήταν επιτυχής. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες, από την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση έως την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου Hwasong πέρασαν 10 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αδύνατον μέσα σ αυτό το διάστημα να κατασκευάσει κάποιος εκ του μηδενός τον πυραυλοκινητήρα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ