Οι μαύρες αγορές του ίντερνετ

της Λαΐδας Λιμνιάτη

Μία από τις πρόσφατες ειδήσεις που προκάλεσαν αίσθηση ήταν η απαγωγή του μοντέλου Chloe Ayling, η οποία θα πωλούταν μέσω δημοπρασίας σε μαύρη αγορά του διαδικτύου αν και δεν είναι και σίγουρο. Ωστόσο, αποτέλεσε μια αφορμή για να εξερευνήσουμε το φαινόμενο του αποκαλούμενου σκοτεινού ιστού (Dark Web).

Βλέπουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι αγγελίες στις μαύρες αγορές του ίντερνετ (Dark web) εμφανίζονται κατά 28% αυξημένες, όπως προκύπτει από έρευνα του BBC.

Το dark web αποτελεί ένα μέρος του deep web, δηλαδή του ίντερνετ το οποίο δεν είναι ταξινομημένο από τις μηχανές αναζήτησης. Οι εταιρείες πίσω από το dark web χρησιμοποιούν ειδικά λογισμικά προκειμένου να παρακάπτουν τις διαδικασίες ταξινόμησης και να βρίσκονται στο αχανές deep web, την ύπαρξη του οποίου λίγοι αλλά όχι καλοί γνωρίζουν. Να σημειωθεί ότι το deep web δεν σημαίνει από μόνο του και παράνομες δραστηριότητες.

Στο Dark web ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει τα πάντα, όπως και στην πραγματική μαύρη αγορά, αγοραίο σεξ, παιδική πορνογραφία, όπλα, ναρκωτικά, πλαστά έγγραφα κλπ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο 38χρονος Ρώσος που πρόσφατα συνελήφθη στη Χαλκιδική για απάτη μέσω bitcoins διατηρούσε δίκτυο, όπου λέγεται ότι “ξέπλεναν” χρήματα διεφθαρμένοι ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ που σχετίζονταν με το Silk Road. To Silk Road ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2011 και ήταν μία από τις πρώτες σύγχρονες αγορές του darknet που εστίαζε κυρίως στην αγοραπωλησία ναρκωτικών.

Πρόσφατα δύο άλλες γνωστές αγορές του Dark web έκλεισαν από τις ομοσπονδιακές Αρχές, οι AlphaBay και Hansa. Πρώτα έκλεισε το AlphaBay και για τον λόγο αυτό θεωρούταν ότι το Hansa πλέον θα “πάρει” όλη την πελατεία, αλλά τελικά οι αρχές έκλεισαν και το Hansa.

Έρευνα του 2016, σε δείγμα 5.205 ιστοτόπων του Deep Web κατέδειξε ότι από αυτά, τα 2.723 ανήκουν σε παράνομες δραστηριότητες.

Ναρκωτικά 423
Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες 327
Παράνομη πορνογραφία 122
Άγνωστοι 155
Λοιπές παράνομες δραστηριότητες 198
Διαμοιρασμός παράνομου υλικού 64
Εξτρεμισμός 140
Hacking 96
Όπλα 42
Βία 17
Ιστότοποι που παραπέμπουν σε άλλους παράνομους ιστότοπους 118
Άλλοι (όχι παράνοιμοι ιστότοποι) 1.021
Site χωρίς περιεχόμενο 2.482
Site με παράνομο περιεχόμενο  
1.547
Ενεργά sites 2.723
Συνολικά site στο Deep Web 5.205

Πηγή:Daniel Moore & Thomas Rid (2016) Cryptopolitik and the Darknet, Survival, 58:1, 7-38, DOI: 10.1080/00396338.2016.1142085

Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι παρόλο που το Deep Web είναι μεγάλο και αχανές, η μεγαλύτερη πλειοψηφία του είναι απλά αταξινόμητα site, ενώ από αυτά που όντως ασχολούνται με παράνομες δραστηριότητες, ιδιαίτερη “πέραση” έχουν όσα ασχολούνται με την παράνομη αγοραπωλησία ναρκωτικών, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και παράνομου πορνογραφικού περιεχομένου.

Ισχυρισμοί ότι στο Dark Web κάποιος μπορεί να βρει μέχρι και footage από φόνους φαίνεται ότι έχει καταρριφθεί. Επίσης λέγεται ότι το 96% του διαδικτύου ανήκει στο Deep Web παρομοιάζοντάς το με παγόβουνο. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη για αυτό και πιθανότατα είναι μια εκτίμηση καθώς είναι κάτι μη μετρήσιμο. Μάλιστα, από στοιχεία του Tor Network, μάλλον συμβαίνει το αντίθετο και τα sites που βίσκονται στο Deep Web είναι πολύ πιο λίγα από τα κανονικά sites.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι κάποιος χρησιμοποιώντας VPN και τον περιβόητο Tor browser μπορεί να περιηγηθεί άνετα στο Deep Web ενώ πληροφορίες πως να το κάνει βρίσκονται και στο κανονικό διαδίκτυο. Όσο αξιοσημείωτο είναι βέβαια ότι για πολλά χρόνια παράνομες δραστηριότητες συνέβαιναν και σε κανονικά sites.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ