Η JP. Morgan προειδοποιεί για τέταρτο μνημόνιο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας έως το 2020 διαμορφώνονται στα 20 δισ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων της χώρας λήγουν το διάστημα 2019-2020, ένα έτος μετά την λήξη του τελευταίου μνημονίου, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη και απροστάτευτη την ελληνική οικονομία εκείνη την περίοδο.

Η  JP Morgan υποστηρίζει σε έκθεσή της πως αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε παρόμοιες ανταλλαγές ομολόγων όπως αυτές της 25ης Ιουλίου, θα χρειασθεί να υπογράψει και τέταρτη δανειακή συμφωνία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Τράπεζας αν η χώρα δεν καταφέρει να πετύχει πλήρη έξοδο στις διεθνείς αγορές ως το τέλος της τρέχουσας δανειακής συμφωνίας τότε ένα τέταρτο μνημόνιο θα είναι αναπόφευκτο.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα  πρέπει να έχει προβεί σε ανταλλαγές ομολόγων άλλες 2-3 φορές, προτού επιχειρήσει να βγει οριστικά στις αγορές. Μόνο μέσω τέτοιων κινήσεων η χώρα θα καταφέρει να στεριώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να ανεξαρτητοποιηθεί από την προστασία της ΕΚΤ και των μηχανισμών στήριξης.

Παράλληλα με τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές, η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει πως η χώρα πρέπει να παραμείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος του QE.

Με βάση τις εκτιμήσεις της, ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τον ρυθμό του QE σε 40 δισ. ευρώ τον μήνα στο πρώτο τρίμηνο και στα 20 δισ. ευρώ τον μήνα στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, θα μπορέσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 4,4 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούλιο του 2018, πριν ξεπεραστεί το όριο του 33%. Όσο για την τρίτη αξιολόγηση οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις και αυτή τη φορά, που θα φθάσουν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου ή τις αρχές του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ