“Σκληρό πόκερ” με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League

Λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου προσπαθούν να βρουν στη Super League, ωστόσο η προσπάθεια γίνεται με γνώμονα… κανείς να μη χάσει τίποτα.

Κάτι που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο, καθώς τα τα συμφέροντα των “μεγάλων” και των “μικρών” ομάδων είναι εκ των πραγμάτων αντίθετα, και με δεδομένη τη θέση της Nova για μείωση του τιμήματος για το φετινό πρωτάθλημα κατά 7 εκατ. ευρώ περίπου η κάθε πλευρά προσπαθεί να χάσει όσο γίνεται λιγότερα, ή και καθόλου.

Το πρόβλημα

Το αποτέλεσμα ήταν σήμερα η συνεδρίαση της λίγκας να μην καταλήξει σε καμία απόφαση, και αυτό παρότι σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα τη προθεσμίας για την υπογραφή της προκήρυξης του πρωταθλήματος, και κατάθεσής της στην ΕΠΟ.

Το θέμα περιπλέκεται όσο και περισσότερο, καθώς στο “παιχνίδι” φαίνεται να εμπλέκονται τόσο η ΕΡΤ, όσο και ο… υφυπουργός Αθλητισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες γίνεται μία προσπάθεια “εμπλοκής” της ΕΡΤ στο θέμα της τηλεοπτικής μετάδοσης ορισμένων αγώνων της λίγκας, ώστε η κρατική τηλεόραση να καλύψει έστω και ένα μέρος από τη “χασούρα” που θα έχουν οι ομάδες της λίγκας από τη μείωση του τιμήματος των τηλεοπτικών μεταδόσεων του φετινού πρωταθλήματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, η λίγκα απευθύνθηκε τόσο στην ίδια την ΕΡΤ (η οποία όμως, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δεν έδειξε ιδιαίτερα “θερμή” ανταπόκριση) όσο και στον υφυπουργό Αθλητισμού προκειμένου αυτός, ως κρατικός λειτουργός να “πιέσει” την κρατική ΕΡΤ να συμμετάσχει στις τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Ακόμα όμως και αν η ΕΡΤ συμφωνούσε να “συμμετάσχει” στις τηλεοπτικές μεταδόσεις πληρώνοντας για κάποια παιχνίδια, αυτό απαιτούσε και τη σύμφωνη γνώμη της Nova καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση, η Nova έχει το αποκλειστικό δικαίωμα μετάδοσης όλων των αγώνων του πρωταθλήματος.

Θετική ανταπόκριση από τη Nova

Στο αίτημα της λίγκας (μέσω των 4 “μεγάλων” ομάδων) προς τη Nova για “εμπλοκή” της ΕΡΤ η Nova ανταποκρίθηκε θετικά, προτείνοντας, την Παρασκευή, 2 εναλλακτικές:

1. Η προσφορά από τη Nova ενός “πακέτου” 30 συγκεκριμένων αγώνων για τηλεοπτική μετάδοση (αξίας 3,5 εκατ. ευρώ, κατά τη Nova) προς τη λίγκα, προκειμένου η τελευταία να το διαπραγματευθεί σε όποιο ελεύθερο κανάλι επιθυμεί, και να καρπωθεί εκείνη το 100% του όποιου τιμήματος επιτύχει.
2. Η εκχώρηση από τη Nova όλων των εντός έδρας αγώνων των 2 ομάδων που ανέβηκαν φέτος στη Super League από τη Football League (Απόλλων και Λαμία) στη λίγκα, προκειμένου η τελευταία να τους διαπραγματευθεί με όποιο ελεύθερο κανάλι θέλει, και να κρατήσει και πάλι το 100% του όποιου τιμήματος επιτύχει.

Εκτός όμως από τις προτάσεις της Nova, και οι εκπρόσωποι ορισμένων “μικρών” ομάδων σήμερα διατύπωσαν και άλλες 2 προτάσεις για την μείωση της οικονομικής ζημιάς από τη μείωση του τιμήματος της Nova.

1. Να εκχωρηθεί στις μικρές ομάδες το σύνολο της κεντρικής χορηγίας του νέου πρωταθλήματος που έχει εξασφαλιστεί για φέτος.
2. Να εκχωρηθεί στις μικρές ομάδες το μερίδιο που θα έπαιρνε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος δε θα είναι φέτος στην κεντρική τηλεοπτική διαχείριση των αγώνων.

Μάλιστα τις 2 παραπάνω προτάσεις τις ανέφεραν ως “πακέτο” και όχι ως εναλλακτική η μία της άλλης.

Διαφωνίες

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως πρακτικά δεν υπάρχει ενιαία στάση ούτε των “μεγάλων” ούτε τον “μικρών” μεταξύ τους, με αποτέλεσμα πρακτικά η κάθε πλευρά να μένει, προς το παρόν, “περιχαρακωμένη” στις θέσεις της.

– Οι “μεγάλες” ομάδες δεν συμφωνούν μεταξύ τους ως προς την εκχώρηση προς τις “μικρές” ομάδες οικονομικών μεριδίων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Πιο “διαλλακτικές” εμφανίζονται η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, ενώ πιο αρνητικές είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.

– Οι “μικρές” ομάδες στο μόνο που συμφωνούν είναι να μη χάσουν χρήματα (αυτό όμως θέλουν όλοι) αλλά δεν έχουν ενιαία στάση ως προς τις προτάσεις για να γίνει αυτό, ενώ αρνούνται και σχεδόν κάθε μεταρρύθμιση έχει προταθεί για την αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού θεάματος θεωρούν ότι θα τις θίξει (όπως η μείωση του αριθμού των ομάδων της λίγκας ώστε αυτές που θα παίζουν να είναι πιο βιώσιμες).

H Nova εμφανίζεται αμετακίνητη στη θέση της για μείωση του φετινού τιμήματος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος στα 30 εκατ. ευρώ από περίπου 37 εκατ. ευρώ που προβλέπει η σύμβαση, από τη στιγμή που η λίγκα δεν αποδέχτηκε καμία πρότασή της για αναβάθμιση του τηλεοπτικού προϊόντος, προτάσεις που, όπως αναφέρουν στελέχη της, είναι παρόμοιες με αυτές που περιέχονται στις εκθέσεις που είχε παραγγείλει, για τον ίδιο σκοπό, και η ίδια η λίγκα.

– Η ΕΡΤ επί του παρόντος δεν έχει εκφράσει καμία θέση, θετική ή αρνητική για τηλεοπτική κάλυψη ορισμένων παιχνιδιών, στο πλαίσιο των προτάσεων της Nova, αλλά ακόμα και θετική να είναι, είναι αμφίβολο εάν το τίμημα που θα προσφέρει θα καλύψει τις “μικρές” ομάδες.

Και τώρα;

Οπότε, στη φάση αυτή, όλοι περιμένουν την απόφαση της ΕΡΤ, καθώς δε φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι “μεγάλοι” στις προτάσεις των “μικρών”, ενώ από την πλευρά τους οι μικροί φέρονται έτοιμοι να απαιτήσουν από τη Nova την απαρέγκλιτη τήρηση της ισχύουσας σύμβασης σε ότι αφορά στο τίμημα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, εάν τα χρήματα που θα φτάσουν σε αυτούς (με όποιον, ή όποιους, από τους παραπάνω τρόπους, δεν κριθούν ικανοποιητικά).

Όμως η Nova έχει διαμηνύσει εδώ και μέρες ότι δεν κάνει πίσω για το ¨κούρεμα” του τιμήματος, και ότι θα φτάσει μέχρι τα δικαστήρια για το θέμα.

Ο κίνδυνος

Εάν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια κινδυνεύει ακόμα και η διεξαγωγή του πρωταθλήματος, αφού η πλειοψηφία των ομάδων της λίγκας βασίζει κατά κύριο λόγο τα έσοδά της στα τηλεοπτικά δικαιώματα, καθώς εδώ και 2 χρόνια δεν υπάρχει και η “αιμοδοσία” του ΟΠΑΠ ως κεντρικού χορηγού, αφού οι ομάδες δε μπόρεσαν να έχουν ομοφωνία ως προς αυτό. Το δε τίμημα της νέας κεντρικής χορηγίας που υπεγράφη πρόσφατα, είναι κατά πολύ μικρότερο από τα χρήματα που έδινε ο ΟΠΑΠ.

Σημειώνεται ότι για οποιαδήποτε απόφαση αφορά στη λίγκα θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία, ενώ στα θέματα που άπτονται του τηλεοπτικού συμβολαίου, εκτός από την ομόφωνη στάση της λίγκας, απαιτείται και η συμφωνία της Nova. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η ΕΠΟ φέρεται ανεπίσημα να απειλεί τη λίγκα πως θα πάρει από αυτή την αρμοδιότητα διεξαγωγής του πρωταθλήματος.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην ερχόμενη Πέμπτη για την οποία είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση της λίγκας, και μέχρι τότε οι διαβουλεύσεις αναμένεται να είναι εργώδεις…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ