Θετικός ο διεθνής Τύπος για την έξοδο στις αγορές

Θετικά αποτίμησαν την έξοδο της Ελλάδας τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης. Ειδικότερα, διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως ο Guardian, το BBC και η Wall Street Journal έκαναν εκτενή αναφορά στο γεγονός τονίζοντας το θετικό κλίμα των επενδυτών για το ελληνικό ομόλογο. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε μερικά από τα δημοσιεύματα των μεγαλύτερων ΜΜΕ σχετικά με το ζήτημα.

 Η New York Times τονίζει την σημασία αυτής της κίνησης τόσο σε σχέση με την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας όσο και με την ενίσχυση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος το οποίο κινήθηκε ανοδικά έναντι του δολαρίου στα $1.17.

Ο Guardian κάνει εκτενή αναφορά στην θετική στάση και των Ευρωπαίων επενδυτών, αναφέροντας πως η έκδοση του 5ετους ελληνικού ομολόγου είχε θετικές εξελίξεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.  

Θετικό κλίμα περιγράφει και το Reuters τονίζοντας πως η αντικατάσταση των ομολόγων που λήγουν το 2019 με νέα ομόλογα με ημερομηνία λήξης το 2022 είναι ένα βήμα για την σταθερή έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές μετά την λήξη του προγράμματος το 2018.   

Θετικά αποτιμάται το ελληνικό ομόλογο και από τα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Spiegel  που κάνει λόγο για τον “σοβαρότερο οικονομικό ασθενή της ευρωζώνης που επιστρέφει στις αγορές σε μια προσπάθεια να σταθεί στα πόδια του“.  

Σε κάθε περίπτωση πάντως το ελληνικό δημόσιο άντλησε χθες κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ με το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου να διαμορφώνεται τελικά στο 4,375%, ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα.

Εν κατακλείδι να αναφέρουμε πως παρά το γεγονός ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα για την ανάκαμψη της οικονομίας θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες ακόμη μέχρι η πολυαναμενόμενη “ανάπτυξη” να φανεί στο πορτοφόλι των ελλήνων πολιτών που από τον ερχόμενο μήνα θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με νέους φόρους. Η πραγματική οικονομία συνεχίζει να ασθενεί με την ανεργία των νέων αποτελεί την αιχμή του δόρατος της σκληρής οικονομικής καθημερινότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ